Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Паметник на приятелството между арменците и турците, издигнат в град Карс в Източна Турция, ще бъде демонтиран, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Лично премиерът Реджеп Таип Ердоган при посещението си в Карс е разпоредил 30-метровият монумент да бъде премахнат.

Мнението си турският премиер обяснил единствено с естетически съображения: според него паметникът е „уродлив“ и не се вписва в архитектурния пейзаж на Карс.

След като разкритикува художествените качества на паметника, Ердоган възложи на кмета монументът да бъде премахнат и на мястото му да има парк.

Премиерът специално подчерта, че разпореждането му трябва да бъде изпълнено до следващото му посещение в Карс.

Като се позовава на властите в Карс, азербайджанското издание „Trend“ пише, че решението за премахване на паметника на местно равнище вече е взето. От кметството очакват решението на министерството на културата.

Наблюдателите оценяват постъпката на турския премиер като предизборен ход – през юни 2011 г. в Турция ще се проведат парламентарни избори. По този начин Ердоган искал да подгрее интереса на избирателите към политиката и да провокира конфронтация между неговата Партия на справедливостта и развитието с опозиционерите.
 
Главната опозиционна Републиканска народна партия вече реагира на критиката на Ердоган по адрес на паметника на арменско-турската дружба. Според опозиционера и бивш министър на културата Еркан Каракас паметникът в Карс е високо изкуство и изобщо не може да бъде наречен уродлив.

Паметникът на приятелството между арменците и турците беше издигнат в Карс през 2008 г. Тогавашният кмет се стремеше към урегулиране на историческия конфликт между Анкара и Ереван. Монументът се издига на възвишение на 40 км от границата с Армения.

Две са основните причини за напрежението между Турция и Армения, пише Lenta.ru. Ереван е недоволен от подкрепата на Анкара за азербайджанската позиция относно Нагорни Карабах, а също и от острата реакция на Турция на международното признаване на геноцида срещу арменците през 1915 г. в Османската империя. Поради това от 1993 г. страните не поддържат дипломатически отношения и отказват да отворят границата помежду си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase