Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Само Европейската комисия може да реши дали и кога механизмът за сътрудничество и контрол с Румъния и България може да бъде прекратен, решение за това не може да бъде взето от страните.

Това заяви във вторник говорителят на Европейската комисия Марк Грей във връзка с интервю на румънския външен министър Теодор Баконски, в което той заплашва Румъния да се оттегли едностранно от механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, наложен от комисията след приемането на северната ни съседка и нас в ЕС.

Като отбеляза, че при приемането им в съюза Румъния и България са поели ангажименти да реформират правосъдната си система и да водят борба с корупцията, говорителят подчерта, че успехите в тези направления се дължат в значителна степен на изпълнението на механизма за сътрудничество и контрол.

След последната проверка на ЕК в Румъния в изпълнение на механизма през ноември миналата година и след посещението на председателя на Европейската комисия в страната и разговорите му с румънския президент Комисията е убедена, че сътрудничеството с румънските власти, включително в изпълнение на изискванията на механизма ще продължи, заяви Марк Грей.

Във връзка с друга заплаха на министър Теодор Баконски – Румъния да блокира приемането на Хърватия в ЕСслед приключване на предприсъединителните преговори заради издиганите спънки пред приемането на Букурещ в Шенгенското пространство, говорителката на Европейската комисия Наташа Бътлър отбеляза, че дали една страната ще бъде приета в съюза или не е въпрос единствено на оценка дали тази страна е изпълнила всички условия за членство.

А друг говорител на Европейската комисия добави, че механизмът за сътрудничество и контрол, разширяването на Европейския съюз и приемането в Шенгенското пространство са напълно различни проблеми и не трябва да се допуска смесването им.

Европейската комисия очаква да завършат успешно предприсъединителните преговори с Хърватия. След това ще се оцени готовността на страната да стане част от Европейския съюз.

Не трябва да се обръща толкова внимание на национални изявления. Нека не влизаме в националните политически игри, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

GMG

преди 13 години

В допълнение към # 81: Понеже говорим за недостатъците на съдебната система и нейните топкадри,бих желал да покажа как сега се става генерал-лейтенант във Военно-апелативен съд на БГ и кои преди 9-и септември 1944 г. са ставали генерали.Става въпрос за шефа на Софийския апелативен съд ген.Пенгезов.САС разглежда апелациите на СГС, касаещи дела с особена важност и същевременно контролира 8 окръжни съдилища в цяла Западна България.

78

GMG

преди 13 години

Генерал-лейтенант от Прехода В.Пенгезов: Роден в 1959 г. Завършил техникум по речно корабоплаване Русе; през 1985 г. Право в СУ. Започва работа като следовател към Софийската военно-окръжна прокуратура през 1986 г. През 1991 г. става наказателен съдия в Софийския военно-окръжен съд. През 1998 г. преминава на работа в Софийския военно-апелативен съд ВАС. Обича рок на Пърпъл и лов, отглежда рози. Девет години работа във ВАС му стигат да стане чак генерал лейтенант: през април 2007 г. В.Пенгезов,шеф на Военно-апелативния съд, е предложен за повишаване в чин ген.лейтенант и на Гергьовден 48-годишният юрист става ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕН АНТ.Да направим сравнение с генерал,станал генерал-лейтенант преди 9-и септември 1944 г. : ген.Колев командир по време на I-та световна война на железната 1-а конна дивизия.Завършил военна академия в Торино.Н-к щаб на V армия,сетне инспектор от конницата; по време на I-та световна война е бил командир на легендарната 1-а кон на дивизия,победила ромънските войски при Доб рич,Куртбунар,Карапелит,Кюстенджа, Черна вода,Мачин. Гене ралът винаги в битките е бил начело,той е водил прославената си конница в атака. За 30 години служба е ползв ал само 7 месеца отпуск средно по 7 дни/ годи на.Ген.Колев става ген.майор на 51 години, а ген.лейтенант на 54 години. От 1912 г. е непрекъснат участник в сражения; многократно награждаван. Ген.Пенгезов става ген.лей тенант на 48 години; не е бил участник в експе диционните военни поделения нито в Ирак, нито в Афганистан. Бил е военен юрист,последна военна длъжност шеф на Военно-апелативния съд ВАС. Повишен в чин ген.лей тенант от президента, когато армията ни броеше по-малко от 30 хил.щика и висш офицер с такъв чин може да командва цялата БА , а не ВАС. Интересно защо г-н президентът е повишил в такъв висок генералски чин военен съдия. През 2009 г., в интервю пред в-к Стандарт, ген.Пенгезов изплюва камъчето: Бих се гордял да съм човек на президента.

77

Ivan

преди 13 години

Rumunia zaplashva ES a bulgaria kakvo pravi za da moje da vleze vuv sushtiya????????

fallback