Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Австрийските спецчасти „Кобри“ нахлули миналата събота в апартамента на мюсюлманина Авдо Сарачевич (62 г.), смятайки, че са открили Ратко Младич, пише „Дневни аваз“.

Полицията в Австрия била получила информация, че Ратко Младич, за когото Сърбия обяви награда от 10 милиона евро, се укрива във Виена, и то с мюсюлманско име.
 
Сарачевич, който живее във Виена със съпругата си Мунира от 18 години, обясни, че полицаите му казали, че много прилича на Ратко Младич и с шапка с кокарда на главата ще е същият като бившия командващ армията на Република Сръбска.

„Това беше в събота следобед. Почивахме си. Около 15,20 ч. се позвъни на вратата. Съпругата ми извика от вратата, че е дошла полицията. Това бяха спецчастите „Кобра“. Моментално измъкнаха моята Мунира навън и минаха като вихрушка из апартамента.

Претърсиха стаята, коридора, тоалетната. На мен ми казаха да не мърдам. След като хората от спецчастите излязоха, дойдоха двама цивилни и ми взеха паспорта. Показаха ми снимки и твърдяха, че приличам много на Ратко Младич, уж в профил. Показаха ми и снимка на Младич с шапка с кокарда. Казах им, че ако ми сложат такава шапка, и аз ще съм точно като Младич“, разказва Сарачевич.

Австрийската полиция получила сигнал, че Ратко Младич живее във Виена и се укрива в неговия апартамент под мюсюлманско име.
„Показаха ми снимки на Младич и директно сравняваха моите и неговите снимки. Тогава видяха, че имам бенка и казаха: „Е, тогава ти не си Ратко Младич! Уж съм имал и различни зъби“, обяснява Сарачевич.

„Нищо не ми е ясно. Толкова пътувам, наскоро бях в Босна, от толкова години живея в Австрия и никога не съм имал проблеми, нито пък някой ме е свързвал с Младич. В този апартамент живея от пет години и съм единственият мюсюлманин в сградата. Съседът под мен е сърбин, над мен е сърбин, а мене обвиняват, че съм Младич?! Какво става! Не ми е ясно каква е тази игра. Мен Младич ме прогони от Босна, където бях авторитетен бизнесмен, а сега ме сравняват с този престъпник!“, казва Сарачевич.
 

Вестник „Прес“ пък припомня, че през март миналата година полицията в Кения арестува 63-годишния хърватин Игор Матешки, за когото смятали, че е Ратко Младич. Матешки от години живее в Кения. Дава под наем кораби и оборудване за гмуркане. Беше арестуван насред плажа в Момбаса пред хотел „Уайтсендс“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase