Снимка: Twitter
fallback

Френският министър на културата поиска правна реформа, за да се гарантира, че активистите, които атакуват произведения на изкуството, защитени със стъкло, ще бъдат наказани.

Рачида Дати говори, след като екоактивист залепи плакат върху стъклената витрина на Coquelicots (Маково поле) от Клод Моне, която виси в парижкия музей Орсе.

Действието на Riposte Alimentaire, френска група, която се бори за "система за социално осигуряване на устойчива храна", беше последният от поредица от опити да се използват важни произведения на изкуството, за да се спечели публичност за своята кауза. Групата хвърли супа върху стъклената витрина на Мона Лиза в Лувъра през януари.

Източник от музея Орсе каза, че произведението на Моне от 1873 г., което той описва като "една от най-известните картини в света", е било анализирано и е установено, че не е повредено. То беше изложено в музея още същия ден.

Според френското законодателство активистите са изправени до седем години затвор и глоба от 100 000 евро за "унищожаване, повреждане или влошаване" на културна ценност. Но ако няма щети по произведението, те често избягват наказателно преследване, според юристи.

Член на френския клон на Extinction Rebellion каза тази година пред Le Figaro: "Действията не са насилствени и не увреждат произведенията на изкуството, така че не са наказателно наказуеми."

Дати иска да промени закона, за да гарантира, че протестиращите вече няма да останат ненаказани в подобни случаи.

"За пореден път културна институция и произведение на изкуството станаха мишена на иконоборците", каза тя.

И допълни, че е поискала от министерството на правосъдието да приложи "наказателна политика, адаптирана към тази нова форма на престъпност, която атакува най-благородния аспект на нашето сближаване – културата".

Властите във Франция и други европейски страни се борят да се справят с активисти, които атакуват големи произведения, без да навредят на самото изкуство.

В Нидерландия двама активисти на Just Stop Oil бяха осъдени на един месец затвор за това, че се залепиха за стъклената защита и задната стена на "Момичето с перлената обеца", шедьовърът от 17-ти век на Йоханес Вермеер, през 2022 г.

Осъдени са, че са извършили престъплението "умишлено и незаконно унищожаване, повреждане или превръщане в неизползваемо имущество, което принадлежи изцяло или частично на друго лице".

Но тази година холандски апелативен съд отмени присъдата затвор на основание, че активистите вече са прекарали 23 дни в ареста в очакване на процеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

№1

преди 3 месеца

1во има нужда от система, с която подобни очевидно психически увредени индивиди да бъдат бити до синьо и после пращани някъде да си изработват "устойчиво" храната ден за ден. 2ро всички знаем, че изложените там картини не са оригиналите и дори и да им направят нещо ще бъдат заменени със следващия дубликат, в което не виждам нищо лошо впрочем. оригиналите така или наче стоят на някоя стена в луксозна постройка в Банкя например или други от този род и вид.

30

африканец от азия

преди 3 месеца

"система за социално осигуряване на устойчива храна" - болни, болни, болни мозъци. на такива да им дадеш по една права лопата, да ги закараш на нива от 10 декара и в 30 градусова жега да ги опънеш да копат по 12 часа без почивка няколко месеца. После ги питай искат ли още "система за устойчива храна"

29

Vol'Jin

преди 3 месеца

Гледам си хотела Харалампи свих го от триглавия змей Гошо и гледам не толкова Гошо, колкото ти си ми оставил "подаръци", които не искам....Треторайхни подаръци.... Не само "крокодила" Харалампи ....и няколкото кошера с "оси" , хайде сега ти и твойте момчета първи майстори .... И перилата да оправиш и кораба .... Нали знаеш , че си добър човек....

fallback