Снимка: NAPLES CARABINIERI

Картина на ренесансовия майстор Сандро Ботичели беше преоткрита от италианската полиция в частен дом, след като властите загубиха представа за нейното местонахождение преди половин век.

Картината на Мадоната с младенеца беше открита от семейство, живеещо в Граняно в Южна Италия, което е действало като пазител на произведението след отстраняването му от църква близо до Неапол, когато е било повредено от земетресение през 1982 г.

Рисувана с темпера върху дърво, картината се оценява на стойност около 100 милиона евро, въпреки че е в лошо състояние, има драскотини, ожулвания, била е пребоядисване и окислявана.

Смята се, че Ботичели, най-известен с картините си на Венера и Примавера (Пролет), е създал творбата в края на 15 век, когато е бил на върха на силите си. Фигурата на Дева Мария е базирана на Симонета Веспучи, известна красавица, за която се смята, че е вдъхновила няколко от женските фигури на Ботичели.

Пепе Ди Маса, местен историк, каза, че вероятно папа Сикст IV е получил картината, за да я изложи в селска църква под влиянието на семейство Медичи, от които той търсел средства за завършването на Сикстинската капела. Тя е преместена в друга църква в неаполитанското предградие Санта Мария ла Карита в началото на 1900 г. след пожар.

Италианските държавни архиви го записват като защитено произведение от художествено значение през 1931, 1941 и 1968 г., което прави изчезването му под попечителството на фермерско семейство от Граняно още по-изненадващо.

"Последният път, когато властите инспектираха частната резиденция, където се съхраняваше картината на Ботичели, беше преди повече от 50 години", каза Масимилиано Кроче, командир на звеното за защита на културното наследство на карабинерите в района на Неапол. "Оттогава, необяснимо, картината е забравена от властите."

Кроче каза, че картината се е върнала под попечителството на държавата благодарение на посредничеството на кмета на Граняно. Очаква се реставрацията да отнеме една година и след това произведението ще бъде изложено в района на Неапол.

"Семейството продължава да запазва собствеността върху творбата, но тя ще бъде съхранявана в музей", каза Кроче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase