Фестивал, посветен на Рихард Вагнер, започва в Софийската опера. "Откриваме Вагнеровия фестивал с най-страхотния и внушителен шедьовър на композитора, заради това е наричан и сравняван като Микеланджело", каза директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му събитието се преживява не само от артистите, но и от публиката, която идва специално за "чудовищния" цикъл на Вагнер - тетралогията на "Пръстенът на нибелунга".

"Заложихме на нова визуализация на музикалната драматургия, свързана с това, че Вагнер е един Космос, а оперните театри са планети, населявани от публика. Връщането ни към това заглавие, има повод за втори път да бъде показано в Германия", коментира маестро Карталов.

Публиката е безбрежна нива, която дава възможност по нов начин да се намери, онова, което той е търсил, сподели гостът.

"Вагнер е актуален днес с посланията и идеите. Притежанието на властта и на стремежа към постигане на най-висши цели, благодарение на корупция, посегателство, е едно голямо внимание към всички нас", посочи директорът на Софийската опера и балет.

Според него липсват ценности във волята, усилието и стремежа да променим нещата така, че да не забравяме възрожденския пламък, който е дал на българина и воля, и устои.

"Вагнер е специален композитор. Ако ние увлечем една публика, която да бъде общество на неговото верую, ще стане много лесно. Възхитен съм от моите колеги. Това е много по-добра постановка от предишната", смята маестро Карталов и покани всички зрители да не изпускат спектаклите на фестивала, защото "един път в живота могат да се отдадат на този полет с музиката на Вагнер".