Снимка: БГНЕС
fallback

Време е да си подредим държавата и е време да тръгнем по нашата правилна посока. Изключително съм щастлив, че след четири месечно присъствие на Народния театър в медиите, ние успяхме да се сплотим. Ние успяхме да направим една блестяща продукция. И се опитахме да покажем как националният театър трябва да тръгне в една нова посока. Жалко е, че понякога, едни неща, които са вътре в кухнята, и трябваше да останат там, излязоха. Но и историята познава и други случаи. Историята познава случаят с Пенчо Славейков. Това не е прецедент за нашите ширини. Това е бъдеще. Ние сме в Европа. Ние имаме друг поглед, друг мироглед. Ние живеем по друг начин и трябва да пазим тези наши ценности и тези наши стойности. Защото някъде до нас има един друг свят, в който свят се работи по другия начин - назначават се удобни хора, да изпълняват редовни поръчки. Ние уважаваме твореца.

Така директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев коментира скандалите, които се завихриха зад втратите на институцията.

"Аз, Васил Василев, човек, не творец, не директор, а човек, се водих от един едниствен принцип, който винаги ме е преследвал в моята кариера - да запазя достойнството на хората, които работят с мен. Да запазя достойнството на екипа, който е с мен. За да можем да се сплотим. Защото ние сме едно семейство. И в нашето семейство, и във вашите семейства, стават странни неща, но после се гледаме в очите и се уважаваме", обяснява той.

"Четири месеца опитвах. Четири месеца колегите твориха. И бях изключително щастлив. Но те твориха в една странна обстановка, в която те бяха притискани, една обстановка, която беше творческа, много творческа.

"Ние сме малка държава, малък народ, ние трябва да си пазим нашите личности", посочи той и сподели, че го боли след четири месеца опити да се подобрят условията. По думите му всички в Народния театър са равни.

Тук при нас ние създаваме модел на търпимост и модел на омраза. Няма да усуквам. Не искам повече да коментирам. Но след четири месеца да запазя театър, за да спася колегите, отбеляза Василев, като добави, че главният режисьор и пиарът вече не са част от Народния театър.

"Опитах се с всякакви мерки да запазя достойнството на тези хора. Преди да стигнем до тежкото наказание, ние извървяхме добър път. Васил Василев направи всичко възможно г-н Александър Морфов да се върне на българска сцена", категоричен е директорът на Народния театър.

Започвам от този ден да се боря и предизвиквам всички политически партии да направят така – актьорската заплата да бъде 2500 лв.“, каза още Василев и добави, че може би грешката му е била, че е решил от Плевен да дойде в Народния театър.

"Отпред пише Народен театър "Иван Вазов", никъде не пише Народен театър "Александър Морфов", добави Василев. Той обяви, че си пише отличен за свършената до момента работа.

"Морфов е уволнен по съответните мотиви, но творецът никой не може да го уволни, без той да желае. Ние трябва да си пазим културните институти. Пазете тези личности, които излизат на сцената, тези имена, защото те са гръбнакът на българската сцена. Те са светини, не посягайте на това и не ги вкарвайте в този конфликт. По моя инициатива бяха уволнени и Морфов, и Кръстева", заяви още Василев.

"Ние настояваме за оставки, оставки, оставки. Ние настояваме да не се работи. Ние настояваме да се живее мизерно. Ние не настояваме да се гради. Хайде, да тръгнем да градим. Всеки, който е готов да поеме този пост, нека да заповяда", коментира той искането за оставката му от подкрепящите Морфов.

Василев съобщи, че за 10 месеца има четири проверки. "Ако държавните органи бяха толкова проверявани, колкото Народния театър, вие разбирате ли какво щеше да се случи", подчерта той и уточни, че и проверяван и от правителството на Петков, и от служебното правителство с министър Минеков, и сега. "Аз нося отговорност за всеки един лев, това са бюджетни средства", обясни директорът на Народния театър.

Аз съм режисьор също и в рамките на тези 16 г. като ръководител на три институции в България, две от които съм ги изправял, в момента правим същото и с Народен театър "Иван Вазов". Крайно време е да се разбере, че на някой му беше удобен този конфликт в Народния театър и на някой му беше вменено да бъде подклаждан. Не ни вкарвайте в политиката, призова Василев.

"Той не е спрял спектаклите си в една по-източна държава, но всичко може да се очаква", коментира Василев и обяви, че чисто юридически е подсигурено спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен" да бъдат продължени на сцената на Народния театър.

Директорът на Народния театър каза, че не може да си представи как едно светило, какъвто е режисьорът Александър Морфов, ще тръне по нощите да пише в знак на протест по вратите в театъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 1 година

Давай оставка плешив

61

Случаен минувач

преди 1 година

Не пише НТ Александър Морфов, но не пише и НТ Васил Василев! Василев, ти също си временен! И май вече и ти си пътник!

60

Анонимен

преди 1 година

Най-накрая го разкараха тоя пияница Морков, браво на директора!

fallback