Снимка: БГНЕС
fallback

Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на бестселъра "Метро 2033", за федерално издирване.

От ведомствената база данни става ясно, че срещу автора е образувано наказателно дело за дискредитиране на руските въоръжени сили.

"Дмитрий Алексеевич Глуховски, роден на 12 юни 1979 г., е обявен за издирване по член от Наказателния кодекс", се казва в базата данни. Срещу писателя е заведено дело за изкривено представяне на действията на руските въоръжени сили. Това съобщи източник на Лента.ру.

Дмитрий Глуховски е известен и на българските читатели, като романът му "Метро 2033" и последвалите го продължения са сред най-четените от любителите на дистопичната фантастика в България. Романът разказва за Москва след ядрена експлозия и за него той получава литературната награда ЕВРОКОН 2007: Копенхаген, Дания.

Първата версия на романа от 13 глави е публикувана онлайн през 2003 г., като всяка глава е придружена от саундтрак. През 2005 г. книгата е публикувана в печатен вариант. Романът се превръща в абсолютен бестселър и въз основа на него са създадени видеоигрите „Metro 2033“, „Xbox 360“ и „PC“. По книгата се снима и филмова холивудска продукция, чието излизане предстои. Други творби на Глуховски са "Метро 2034", "Поща", "Метро 2035“, "Бъдеще" и др., като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за медии като „Дойче Веле“, „Евронюз“ и „Russia Today“, и е член на Кремълския пул.

Част от дейността му е била като военен кореспондент в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хизбула“. Там колегите му го подозират за шпионин, тъй като той владее, освен родния си руски език, и английски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от „Евронюз”, че е шпионин, защото просто „не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”.

Един от плановете му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на тайнствен подземен живот. Сред занимаващите го въпроси са как би живял светът след глобална катастрофа и какво ще стане с модела на обществено поведение, след като обществото ни изчезне.

Според източници той има руско и израелско гражданство и разрешителни за пребиваване в Германия и Испания.

През 2019 г. в интервю за българския месечник "Култура" Глуховски споделя: "Държавата – това е бюрократичният апарат, чийто връх е завладян от група лица, Путин и неговото обкръжение, и те се опитват на всяка цена да се задържат на власт, но не с идеологически инструменти, а възпрепятствайки образуването на обществено-политически движения, поставящи под заплаха властта им".

В една от последните си публикации, на 27 февруари 2022 година, Глуховски пише за войната в Украйна: "Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от луд тиранин. Прости ни, Украйна!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

Колкото по на Запад от Урал се отива толкова по малко демокрация има в нашата Европа и в ЕС. Ето това искам да кажа на руснаците и украинците. Ето на нас ни забраниха руските телевизии.

83

Гошо

преди 1 година

Не разбирам защо РФ се сравнява със САЩ. Това че американците са империалисти не значи, че и РФ трябва да са...

82

Гого гого

преди 1 година

От Турско робство ни освободи Русия - не знам обаче от американско робство кой ще ни спасява

fallback