fallback

Общ преглед
Артисти пиха по една студена вода пред Министерството на културата, за да изразят недоволството си от бавните процедури по програмата за подпомагане на независимите творци.

Тя стартира през април, но голяма част от кандидатстващите  все още не са получили плащания, много други изобщо не знаят какъв е статутът на кандидатурите им.
Oще по темата


Помощта в размер на 3 минимални заплати е насочена към най-нуждаещите се артисти от независимия културен сектор, които декларират доход под 1000 лв месечно за 2019 година. За целта Министерството на културата задели 2,5 млн. лева още през април за директно финансово подпомагане на творци на свободна практика.
Един от инициаторите на мирното събиране за пиене на вода Илияна Георгиева, музикант в групата „Dead man’s hat“ призна, че артистите вече месеци са без доходи

По думите й одобрени кандидати, подписали договори, още не са получили нищо, въпреки срока от 2 седмици.

Самата Илияна Георгиева е кандидатствала през втората сесия и още няма никакъв отговор.

„Фактически за нас извънредното положение продължава, защото още не можем да възобновим професионалните си дейности... А никой не ни прави отстъпки, дори от плащане на данъци...“, каза тя пред БНР.

Според организаторите на днешната проява на недоволство МК един от проблемите за забавянето на процедурите, е липсата на административен капацитет във Фонд „Култура“ и настояват за увеличаване на броя специалисти, които работят по програмата.

Липсата на достатъчно кадри според тях е довело и до различни резултати при оценяването на идентични кандидатури, заради което настояват за тяхното преразглеждане. От Фонд „Култура“ се ангажираха, че ще това ще бъде направено служебно в рамките на третата сесия.

„Друг основен проблем е липсата на регистър на независимите артисти, заради който настъпи такъв хаос в опита на държавата да ни подпомогне в настоящата ситуация“, твърдят творците. Това доведе и до нуждата от непрекъснато променяне на критериите при настоящото кандидатстване, които дори във финалния вариант не успяха да отговорят на нуждите ни“, споделя наблюденията си актрисата Мартина Апостолова.

Един от многото абсурди според нея е прагът от месечен доход от 1000 лв за 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

ира маркова

преди 3 години

анонимните алкохолици

114

Анонимен

преди 3 години

Артисти или актъори ??? Има разлика мисля.Артиста и да е гладен ,беден, не се оплаква иот никой , нищо не иска ,всичко сам прави и с малко в името на изкуството (от англ. ез -art).Актъора е подмолен ,винаги се преструва на някой в дадената ситуация за да изкара дивидент (от англ . ез act- преструвам се) ! Артисти или актьори ли са ? А май щом разчитат на държавна социалка са прости шведи .

113

Елате

преди 3 години

Пред парламента Бум БумНека вдигнем малко шуум

fallback