Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 26.03.2019

Опасност: Нов закон застрашава културното ни наследство

Нова вратичка в Закона за културното наследство е на път да се отвори широко и да улесни строителството върху паметници на културата, предаде Bulgaria ON AIR.

Националният институт за недвижимо културно наследство да има само 1 месец, в който да трябва да отговори на всяко подадено инвестиционно намерение, свързано с паметници на културата. Това предвижда поправка в Закона, предложена и обсъдена тихомълком.

В момента Националният институт за недвижимо културно наследство разполага с 4 месеца, за да отговори на всяко подадено инвестиционно намерение за събаряне, строителство, надграждане, вграждане, ремонт и всякакъв друг вид намеса, засягаща сграда - паметник на културата. Предвижда се срокът да стане 1 месец.

Ако Институтът не се справи за това време, да се смята, че инвеститорът има "мълчаливо съгласие" и може да пристъпи към действия. Основният аргумент на поправката, внесена от управляващите, е "облекчаване на административните процедури".

А в официалната позиция на Министерството на културата се казва:

"Принципът на "мълчаливото съгласие“ създава риск за опазването на недвижимото културно наследство на Република България и неконтролируеми намеси върху неговите обекти."

Още в началото на 2016 г. беше направен опит да се въведе практиката на т.нар. мълчаливо съгласие.

Националният институт за недвижимо културно наследство надали ще се справи с планирания едномесечен срок. Капацитетът му не позволява това.

Неотдавна Сметната палата отчете, че на един експерт годишно се падат по над 3000 обекта, които трябва да следи.

 

Коментари Напиши коментар

11

бюрце...

преди 3 месеца

Голям рев.Червен рев.А постройките нека да стоят с години неползвани,неподдържани.Няма угодия, батко.Българина обича да се мотка с десетилетия и само да мърмори.

10

Анонимен

преди 3 месеца

Ами да, вие какво искате?! Как иначе ще могат властващите да спазаряват евтини апартаменти?

9

Неам нерви

преди 3 месеца

Аз не знам това продажно и крадливо правителство да е приело закон, който не застрашава нещо... Работници, майки, инвалиди, пенсионери, култура, собственост и т.н.
Такова законодателство може да се сътвори само от престъпници, финансово мотивирани и потомствени рушветчии! Цялото законодателство на герберастията трябва да се заличи!
То е престъпление срещу държава и народ!
Младите бягат от 10-годишната тирания на ГЕРБ, превърнала България в Терминал 2