Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Монгол" ни запознава с историята на едно момче, което години по-късно човечеството ще познава като Чингис хан. Историческият епос на режисьора Сергей Бодров-старши проследява трудния път на една фамилия, разделена и прогонена насила. "Монгол" изследва какви са последиците от войната.

Копродукция между Русия, Германия и Казахстан, снимките се провеждат най-вече в Китай, Монголия и Казахстан.

Филмът е замислен като трилогия и към 2008 г. стартира втората част от снимките, но постепенно процесът спира, а сценарият е сложен в рафта на Бодров. През юли 2013 г. все пак той отбелязва, че мисли за продължението му.

Първата част на филма проследява живота на бъдещия завоевател. Историята е до към 40-те му години, когато основните постижения на Чингис хан тепърва предстоят. Има биографичен елемент, романтика, както и мистицизъм.

Режисьорът се интересува от духовната сила на главния персонаж, която му позволява да се превърне в историческа фигура на Монголия. Силата на духа му не е просто поява, тя му е дадена от горе. Ще уловим упорития му поглед от описателните кадри, ще усетим мощта на природата с изброени пясъци, снегове, стръмни склонове.

Много добре заснети бойни сцени, озвучени от цвилене на коне, свистене на саби, шумолене в мъглата – Бодров-старши има смел замах и знае как да борави с художествените похвати, за да привлече вниманието на зрителя.

Красиво заснет, "Монгол" ни пренася в една отминала епоха, в която има коварство, красота, сила и страх.

Режисьорът е номиниран за отличието "Златен глобус, както и два пъти за статуетката "Оскар", като освен за "Кавказки пленник", другата му номинация е именно за "Монгол". Гледайте филма на 27 декември от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

Само да знаете,че Монголската империя възниква с обединението на монголските и тюркски от днешна Монголия под ..

10

Геро

преди 7 години

Сaмо немогa дa рaзвберa зaщо много от воемните комaнди сa нa съвременен бългaрски. Дaли тaкивa сa били или пaк ни вкaрвaт във филм. От приятел монголец рaзбрaх, че комaндите сa истински кaтонaпример "Нaрaдaн сaп О", ознaчaвa : нaредени със сaби, Нaпред ( Огън ).

9

Анонимен

преди 7 години

Само да напомня на коментиращите, че този варварин лично е отговорен за смърта на милиони. Походите му довеждат до най голямата миграция на турски племена в мала азия. Последствията са добре известни. Разсипват руските княжества, унгария и нашата държава. Разсипват и куманите, на чиято мощ изобщо се дължи съществуването на второто българско царство.Няма какво друго да се каже, освен че основното занимание на наследилите ги татари е грабежа с отвличане на хора и продажбата им в робство.

fallback