Ноуми Рапас в "Милениум". Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Най-важното нещо в "Милениум" е, че героинята отказва да се приема като жертва. Тя отвръща на ударите, без значение какво ще й коства това. Пътувал съм много, за да разпространявам този филм и виждам, че е голямо вдъхновение за жените. Сякаш филмът иска да каже това, което всички жени искат да изкрещят -  "Достатъчно!",  казва режисьорът на "Милениум: Момичето с драконовата татуировка" Нилс Арден Оплев пред Movieweb.com.

Bulgaria ON AIR ще излъчи кино шедьовъра "Милениум" на 9 части  в делниците от 5 октомври, 20:30 часа.

Първият филм от поредицата е режисиран от датския режисьор Нилс Арден Оплев, но той отказва да продължи с останалите две части поради "ограничено време". Заради това те са режисирани от Даниел Алфредсън.

В интервю за Movieweb.com двамата с шведската актриса Ноуми Рапас, която играе главната роля и в трите филма от поредицата, разказват за впечатленията си от "Милениум", който успя да си спечели фенове из цял свят.

Ноуми, как се чувствахте, докато снимахте сцените с изнасилване и насилие?

Ноуми: Бяха наистина трудни сцени, сънувах кошмари вечер. За мен беше много важно да създадем една истинска атмосфера и енергия по време на сцените. С режисьора имахме специален знак – ако кажех името си по време на сцената, това е знак за него да спре снимките, ако не кажа "Ноуми"  –  значи всичко е наред . Смятам, че когато правиш такъв тип сцени, е важно да имаш доверие на режисьора и екипа около теб.

Нилс: Когато прочетох книгата, се сетих за филма, който направих преди 12 години – "Портланд". В него има подобна мрачност, както в "Милениум". И знаех, че за да разбера Лисбет, трябваше да се върна към този филм. Към онази стая с демони, както го наричам.

Ноуми: Да, трябваше се свържем със собствените си демони. Лисбет Саландер не прощава на враговете си. Тя не признава никого за жертва, заради споходилите го обстоятелства. За нея миналото е без значение, всеки има избор и не може да бъда оправдаван за поведението му.

Нилс: В една от сцените, в които обсъждат това, за което Ноуми току-що спомена, се дискутира дали е редно да вземеш закона в собствени ръце. От този разговор става ясно, че героинята е достатъчно интелигентна да знае, че този тип мислене не е приемлив. Всички ние искаме да постъпим, както Лисбет прави, но знаем, че обществото няма да функционира рационално, ако всеки реши да поеме нещата в собствени ръце. Затова тя е толкова интересен герой, виждаме нейните чувства, които обикновено срещаме при мъжете.

Във филма виждаме, че Лисбет спасява живота на Микаел. Какво мислите за техните отношения?

Ноуми: Смятам, че когато се влюбват един в друг, и двамата се страхуват от тази енергия. Лисбет за първи път преживява такива емоции и не знае как да се държи, а за Микаел това е първата жена, която допуска по-близо до себе си.

Нилс: Лисбет харесва това опасно чувство. Въпреки че, си е обещала да не поставя себе си в такава ситуация.  Когато човек обича някого, тoй е уязвим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Шаран БГ

преди 7 години

Каква е неговата морална и възпитателна стойност? Нали уж изкуството трябва да ни ОБЛАГОРОДЯВА !?!?" За всеки влак си има пътници" И за тоя филм ще се намерят хора, които по-вече/или по-малко / да го одобряват ! Мнението идва от това-- кой какво търси в един филм.Познавах човек, който не излизаше от киносалона - беше МНОГО му харесал коня на Чапаев В.И. !?!?

6

Анонимен

преди 7 години

Трилогията я даваха по БНТ преди няколко години и беше със субтитри.

5

321

преди 7 години

Точно шведската версия ми е по на сърце - всичко изглежда автентично, естествено, перфектен кастинг . Американската версия ми харесва също, но е по холивудски лустросана, изпипана, някакси твърде дизайнерски пипната е визията на Лисбет, вижда се че стилистите са се старали да го докарат филма на атмосфера, на визия, справили са се, но този вледеняващ полъх от шведите е толкова по-истински, смразяващ е.

fallback