Снимка: ИК "Изток-Запад“
fallback

Вече е факт второто, преработено издание на том първи от фундаменталния труд на акад. Григор Велев "История на българите от Македония". Авторът предлага аналитичен прочит на историческите процеси в Македония през периода на Древността и Средновековието.

Във фокуса на вниманието на автора попадат произходът на българите, хронологията на тяхното разселване, утвърждаването на българската държава, а също така възникването на понятието "Македония“ като административна област на Византия и етническият състав на нейното население.

Проследено е присъединяването на областта към българската държава. Обърнато е специално внимание върху развитието на църковното дело и културата. Акад. Велев аргументирано защитава тезата за Македония като българска земя, населена с българи християни. Характерна за текстовете на автора е безкомпромисната вярност към историческата истина, постигната благодарение на работата с хиляди документи и исторически извори.

Акад. Велев отлично познава научните изследвания и историографията, посветени на темата и работата му се отличава с многостранна информираност и задълбочено познаване на събитията и процесите, свързани със съдбата на Македония през Древността и Средновековието.

Трудът на акад. Велев е забележителен и по още една причина: той успява да синтезира огромен обем от информация в сполучливо структуриран разказ.

През разглеждания период аналитичният подход към историческите процеси е съчетан с проникновен поглед към миналото не само на българите в историко-географската област Македония, но и на цялата българска държава в нейното развитие.

Изследвайки детайлно най-значимите събития, свързани с историята на българите от Македония, трудът на акад. Велев, представя на читателите цялостна картина за миналото на Балканите.

Едно от многото достойнства на том първи на „История на българите от Македония“ е богатият снимков и документален материал, включен в книгата.

Рецензент на книгата е акад. проф. д-р Пламен Павлов, а редактори – акад. Румен Леонидов и Вера Гьорева.
Оформлението на корицата е дело на Андрей Козарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 7 години

Щом ТЕ искат да са Македонци - значи са Македонци.Дали някога е имало държава МАКЕДОНИЯ или не все едно .Сега искат да са македонци нека така да е.Ако ние искаме да са Българи ,защото ще ние по добре - разбирам.И все пак всеки е такъв за какъвто се чувствува.Бъдете щсливи БРАТЯ македонци!

8

Анонимен

преди 7 години

До Крум И за какво са ти тия чукундури ? Те ако искаха да са българи и сега щяха да си вземат гражданство . То сега е интересно да искат , после и миленко може да иска заради облагите . Щом не искат да си седят там !

7

Анонимен

преди 7 години

Такава държава македония не съществува. Във Солун летището се казва Македония. Макетата от Гърците са откраднали името и са си го присвоили! Но ако им го кажеш истината на макетата ще скочат до марс.

fallback