Снимка: Киномания
fallback


След като ни впечатлиха с пълнометражния си дебют "Урок" Петър Вълчанов и Кристина Грозева са готови с втория си проект, по действителен случай - "Слава".

Филмът е селектиран за престижния конкурс на фестивала в Локарно, който ще се състои в началото на август, а там той ще се състезава с друга българска продукция - "Безбог" на Ралица Петрова.

"Слава" ни среща с железопътния кантонер, който намери доста пари на релсите и ги върна добросъвестно в полицията. Случаят бе описан преди няколко години в медиите, а вече може да видим една различна гледна точка към историята, разказана с езика на киното.

Изпипана в детайли и с усет към обстановката и тънките психологически нюанси на героите, умело преплита трагичната слава, която получава скромният железопътен служител, и съдбата на амбициозна и властна PR-специалистка, безуспешно опитваща се да съчетае кариерата с личния си живот, която твърде късно осъзнава до какви последици може да достигне пренебрегването на човешкото отношение в стремежа към професионализъм.

Заглавието на филма е свързано и с марката популярни съветски часовници „Слава”, един от които е в центъра на сюжетната линия.

Заснет от все по-утвърждаващия се оператор Крум Родригес („Подслон”, „Цветът на хамелеона”, „Виктория”, „Урок”) и с впечатляваща актьорска игра, филмът намира баланс между свежите нотки на хумор и силните морални послания, свързани с човешки откровения и себеосъзнаване, които правят развръзката на сюжета интересна и провокативна.

В главните роли ще видим Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов.

Сред другите родни заглавия, които Киномания ще представи, е „Пеещите обувки” на режисьора Радослав Спасов, който разкрива живота и творчеството на легендарната българска певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Филмът получи Специалната награда на Московския киофестивал, а българската публика ще го види за първи път в рамките на киносъбитието на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

bros

преди 7 години

Моето семейство на Българи от ИстаМбул дава и фамилията. Постарому е с М. Н е заради стан (Тур. старо - за фортифициран град, държава, окопан лагер).

7

До 6

преди 7 години

Има логика, но едва ли в така, защото в една и съща статия ту е Истанбул, после Истамбул, та много спорадично се появяват тези спомени... А пък и в сериозна медия претендираща да информира коректно, е нужно да се придържат към актуалното от доста време име.

6

До Анонимен 4

преди 7 години

Според стария правопис, името на този град наистина е съдържало буквата м, а не н - допреди около 70 г. се е пишело и произнасяло ИстаМбул.Предполагам, че онзи, който е писал материала, е запомнил как баба му е произнасяла това географско название и механично го е написал така.По същия начин се е произнасяло и пишело името на княз Батенберг - БатеМберг.

fallback