Снимка: Архив, Булфото
fallback

Ходим повече на театър, отколкото на футболни мачове, съобщава „Преса дейли”. През 2013 г. са продадени 1,6 млн. билета за театър, докато общата посещаемост на мачовете от „А” група е била под 500 хил.

На най-голяма посещаемост се радват киносалоните. Посещенията за миналата година са били 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки.

Културата у нас достига до хората най-често през радиото и телевизията и у нас, и в Европа. 72% от жителите на Стария континент гледат или слушат програма на тема изкуство поне веднъж в годината, сочат данни от последното изследване на „Евробарометър“. В това отношение ние сме в златната среда - със 71%, доста зад водача Швеция - с 89%, и далеч пред последните в списъка - гърците (54%).

68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца. В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. След нас се нареждат кипърци, гърци, румънци и португалци. Най-много четат в Швеция.

В киносалоните у нас влизат 29% - далеч под средните за Европа 52% - което ни поставя на предпоследно място, само пред Румъния с 20%.

Изложбите и музейните експозиции привличат средно 37% от европейците. В тази област ние сме с едва 26% - доста назад от първенеца Швеция (76%), а в компанията след нас са Полша, Португалия, Кипър и на опашката Гърция (16%).

В музикално отношение не се представяме толкова зле - при нас процентът е 30%, а средният за Европа е 35%

В сравнение с последното подобно изследване на „Евробарометър“ предпочитанията на европейците почти не са се променили. Популярността на културните занимания е нараснала, с изключение на балета и операта, които продължават да привличат същата не особено голяма публика.

Защо българите биха се отказали от културата? У нас анкетираните посочват като най-честата причина да не четат недостига на време (44%); да не ходят на концерти – скъпите билети (25%); а липсата на интерес е решаваща за 50% от хората, което не посещават оперни и балетни спектакли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Ани

преди 9 години

За мен седенето пред телевизора и гледанне на спорт е повече от разрушително за двигателно опорната система а човека. Аз предлагам да се създаде движение за забрана а показването на футбол преди 22:00 поради тежките последствия за психиката и здравето на подрастващите.

20

Анонимен

преди 9 години

Циника, смяташ ли че има артисти в България които могат да изиграят Шекспир,, ми че ТАМ всичко е в рима и чуства, и трябват много знания ...... Нашите така наречени артисти комунисти мислят само за пари нищо друго не ги интересува.

19

циника

преди 9 години

Това, че се ходи много на театър в България само по себе си не е признакщ на висока интелигентност. нека да се напарви справка кои театрални спектакли сда били най-посетени. На Шекспир ли ходят хората или на слаби комедийки-водевилчета от битов характер.Защото в България до голяма степен ходенето на театър се свързва с актьорите от глупавите тв скечове и повечето зрители очакват продължение на тв скечовете на театрална сцена.Но това няма нищо общо с театъра, нали?

fallback