Божидар Димитров. Снимка: архив, БулФото
fallback

България вече има какво да покаже на пазара на културно-историческия туризъм, смята директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

По думите му вчера Националният статистически институт най-сетне е отчел това, което се е виждало с просто око – че броят на посетителите в музеите на страната рязко се е вдигнал и почти е стигнал броя на посетителите в кината и театрите. Според директора на НИМ „даже ги е минал“.

Oще по темата
„Ние не можем да отчетем броя на посетителите в дните с безплатен вход. Разбира се, използваме т.нар. „полицейски” метод, (по който МВР брои митингуващите), но той все пак води само до приблизителни резултати. Входът в Националния исторически музей бе  безплатен в дните около Коледа, Нова година, 19 февруари, на Велика събота, Гергьовден и Нощта на музеите. По полицейския метод в музея за 8 часа са влезли по 30 000 души на ден, тоест общо 210 000 души“, каза Божидар Димитров, цитиран от пресцентъра на НИМ.

Годишно музеят се посещава с билети от 252 000 души. Като се има предвид, че на 23 и 24 май музеят ще бъде отново с безплатен вход в чест на Празника на българската писменост и култура, то е явно, че посетителите поне в НИМ с билети и без билети ще се изравнят. Иначе казано, в края на 2014 г. НИМ ще има половин милион посетители. За сравнение – през 2001 г. е имал 31 000 посетители годишно, пресметна директорът на музея.

„Времето се оправи и народът вече може да щъка из природата, а сред природата вече има доста музеи на открито. С европейски пари бяха реставрирани в последните години крепости, църкви и манастири“, припомня Божидар Димитров.

Директорът на НИМ изрежда и някои от възможностите за културен туризъм -   към реставрираните частично още при комунизма крепости Царевец, Плиска, Преслав, Ловеч, Шумен и Калиакра следва да се прибавят: Крепостите и църкви при Белчин, Созопол, Акра /при Черноморец/, Урдовиза /Китен/, Бяла /Варненско/, Яйлата /Каварна/, Минерални бани /Хасковско/, Мезек /Свиленградско/, Маточина /пак там/, Самуилово кале /Петричко/, Траянови врата, Овеч /Провадия/, Мездра, Остров „Св. Анастасия” до Бургас, Перистера /Пещера/, Перперек, „Св. 40 мъченици” – Велико Търново, „Св. Петър и Павел" и "Св. Димитър" /пак там/, Земенски манастир, Църквата в Добърско, Боянската църква, Вила Армира в Ивайловград, Крепостта "Петрич кале", Татул /Кърджалийско/.

„Така че напред, българи, през уикенда. Само не и през тази неделя – трябва да се гласува за Европейски парламент. Дори и само защото 80% от парите за реставрация на горепосочените обекти идват по европейски програми“, заявява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Българин

преди 9 години

Чи какво толкоз има в Градещница, та се повдига този въпрос от Герчо,вместо да пита за Търново,Охрид,Македония,за турския велик век на Балканите и пр.?

13

Гражданин

преди 9 години

И на мен не ми стана ясно за какво толкоз Герчо се възмущава, а и никой не му зашлеви една плесница от призованите от него компетентни наши експерти по история.

12

Българин -учен

преди 9 години

Към Герчо с тамбурата. Герчо,ти си просто момче,а се обръщаш към академици и професори да се замислят за това,което си видял в Градештница. Не си ясен в изказа си ,а казваш,че там България с умисъл е ,,улучена в сърцето,,.Оттова нищо не се разбира ,кой е и с какво улучва и кой да го каже?.

fallback