Снимка: Pinterest

Ако вече сте достатъчно напреднали с огледите на имоти и имате ясна визия за вашето ново жилище, то със сигурност сте направили няколко важни крачки към закупуването на мечтания дом. Но преди да направим своя избор, не трябва да забравяме, че има още няколко важни момента и стъпки. Именно за това как да се справим със скритите уловки на имотите ще ви разкажем в рамките на проекта Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Като за начало няма как да не отбележим, че е изключително важно да направите пълна проверка за тежести на имота. Проверете дали той, например, не е бил ипотекиран при предната му покупка. Проверете и за други тежести, като неплащани с месеци или дори години сметки за вода, парно и топла вода. Като цяло, тази дейност се прави и от нотариуса, и от вашия брокер, и от банката, която ще ви даде кредит. Но една проверка в повече не е излишна.

За по-голяма сигурност си намерете и добър нотариус, който също да проучи внимателно и в детайли имота за наличие на тежести. Използването на брокер, както вече стана дума в предишния ни материал, също е за препоръчване. Макар и рядко, но може да се случи продавачът да се опитва да крие някои факти от вас и да иска да се отърве от имота много бързо, като причината за това може да не е просто фактът, че има спешна нужда от пари.

Хубаво е и да сключите предварителен договор. Той ще даде спокойствие на всички по веригата, че сделката ще стане факт. Разбира се, нормално е при сключването на този договор да платите за услугите на брокера и да дадете капаро на продавача. Колко точно ще му дадете е въпрос на уговорка между вас, но все пак най-често става въпрос за 10% от продажната цена.

Що се отнася конкретно до имота и неговото състояние, заинтересувайте се преди сделката дали към имота има гараж или паркомясто и дали те са включени в цената, или ще се наложи да плащате допълнително, за да ги имате. Има продавачи, които държат да продадат апартамента си заедно с гаража например, но гаража не е включен в цената и за него ще трябва да платите допълнително. Има и случаи, в които продавачът продава жилището, но желае да запази гаража към него. А това може и да не ви устройва, ако държите да имате място, където да може да паркирате автомобила си. Затова, дори и с риск да станете досадни, няколко пъти уточнете този въпрос с продавача. Защото разликата между питането и непитането може да се окаже няколко хиляди лева.

Подобно е положението и с наличието на мазе, склад или таванско помещение към новия ви дом. Нашият съвет е да не се отказвате от подобно помещение, защото то е от изключителна полза, колкото и да си мислите, че няма да трупате "вехтории" в дома си. Все пак в подобна стаичка може да държите велосипедите си през зимата, гумите на колата, зимнината или дори да я направите на перално помещение, стига да имате достъп до вода. Често обаче складът не е включен в цената на жилището и за нещо също трябва да платите допълнително.

Може би ако имате гараж, това помещение няма да ви бъде толкова необходимо, но имайте предвид, че особено при новото строителство, гаражите са с доста скромна квадратура и в общи линии в това помещение може да съберете само колата и аксесоарите към нея.

Затова нашият съвет е, особено ако живеете в голям град, да отделите още малко средства и да си купите гараж (или място за паркиране), а заедно с апартамента ви задължително да има склад, мазе или таванско помещение. Повярвайте, това със сигурност няма да ви бъде излишно. А ако нямате достатъчно средства, или просто не искате да харчите спестените пари, най-добрият избор си остава ипотечния кредит. А експертите от Токуда Банк може да ви бъдат изключително полезни в тази насока със своите продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase