Снимка: Flickr
fallback

Съществува ли идеалното жилище? Или нашето бъдещо семейно огнище е идеалният сбор от най-малките възможни компромиси, които може да направим?

Когато търсим да закупим жилище, съвсем естествено на първо място трябва да си отговорим на няколко важни въпроса, преди да започнем с огледите. Отговори, които ще ни спестят доста излишно лутане, че дори и нерви, ако самите ние не знаем какво точно търсим. А първите и най-елементарни въпроси не може да бъдат други, освен тези: какво точно жилище търсим – къща или апартамент, колко голямо да бъде то, както и къде точно искаме да бъде разположено.

Oще по темата

В рамките на проекта Apartmenttherapy ние от Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще ви дадем ценни съвети за това кое е най-важното при избора на жилище.

И така – един от ключовите въпроси в началото е апартамент или къща да изберем. Дълги години в българското общество този въпрос реално не беше особено актуален. В големия град в къща си живееше само този, който има такава от своите родители и роднини, а закупуването точно на апартамент беше модерната алтернатива на новия градски човек. В последните години обаче нещата далеч не стоят така. Хората масово отново започнаха да оценяват плюсовете на това да живееш в къща, особено ако тя е разположена в покрайнините или дори извън големия град, но същевременно е достатъчно близо до него.

Да живееш в къща определено си има своите предимства. Най-малкото тук съобразяването със десетки съседи, някои от които не особено дружелюбни, е далеч по-малко. В къщата доста по-спокойно може да правиш това, което искаш – да се усамотиш с любимите хора, да се разходиш в градината, да погледаш телевизия без излишни шумове от съседни апартаменти, или пък точно обратното – да посрещнеш гости. Освен това къщата върви с двор, който е прекрасно място за релакс в топлите дни – дали за кафе или бира на зелената морава, или чрез някое любимо хоби като например отглеждането на цветя. Играта на децата ви също ще е далеч по-безопасна.

Разбира се, както всяко нещо, и живеенето в къща има минуси. На първо място голямата къща доста по-трудно се отоплява през зимата. Но пък от друга страна отоплението на дърва тук е доста по-лесно, отколкото в апартамент. Ако къщата ви е разположена в покрайнините на града, или дори извън него, както се случва все по-често в последните години, определено трябва да сте човек, който е готов по всяко време да запали колата си и да тръгне до града. Дали за да отиде на работа, или за да приберете децата от училище – ако сте избрали да живеете по-близо до природата, ще трябва да понесете този недостатък.

Цената пък от своя страна, може да бъде както плюс, така и минус. Ако желаете да закупите стара къща, която да реновирате, със сигурност ще ви излезе по-евтина покупката, но пък ще трябва да вложите много средства и време в ремонта й. Новите къщи пък, особено тези в по-скъпите райони на столицата и големите градове, са си доста по-сериозна цифра от покупката на един апартамент. Но пък ако имате средствата да я закупите, инвестицията определено си заслужава.

Независимо колко би струвала новата ви къща, експертите на Токуда Банк са готови да ви помогнат. Банката обяви атрактивни условия по ипотечния си кредит от 3,6% фиксирана годишна лихва за първите 3 години на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.

Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.

Според изчисленията, за кредит в размер на 70 000 лева за срок от 30 години (360 месеца) при 3,6% за първите 3 години и 3,722% за останалия срок (3 м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 3,60 п.п.) и всички допълнителни такси, годишният процент на разходите е в размер на 3,81%, а общо погасената сума – 116 685,72 лева.

Пролетта почти дойде, а тя е идеалното време да стартирате с огледите. А дали ще закупите апартамент или къща? Решението е изцяло ваше! Важното е единствено да се чувствате уютно в новия си дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

таня

преди 6 месеца

До До: Истиннет ни за шо

54

Анонимен

преди 6 години

Никъде не е казано, че в този сайт се дискутират само проблеми на София.Хора живеем и извън София.И статията я четат не само софиянци.Аз лично нямам намерение да ходя да живея в София, въпреки че семейните ни доходи биха нараснали.Животът не е само пари-предпочитам уюта и комфорта на къщата си и да не се налага да губя часове в трафика.А и имам две малки деца и предпочитам да мога да ги закарам за 10 минути до градината или училището.

53

До 53

преди 6 години

Казваш, че в провинцията имало евтини къщи и нищо не ми пречи всеки ден да прелитам от тях до Центъра на София където работя и вечерта да прелитам обратно. Е, забравил си да напишеш, че ще ми трябва частен хеликоптер, ама карай да върви ... За селата близо до София знаеш ли какви са цените на имотите? Явно не знаеш.

fallback