Снимка: Архив, Булфото
fallback

Животът в София е доста по-добър, отколкото в Москва, сочи класация на консултантската компания "Мърсър", която от 19 години подрежда най-големите градове в света според удобствата за жителите им.
 
През 2017 г. София е на 116 място от 231 големи градове на планетата, веднага след столиците на Тунис и Паргвай – Тунис и Асунсион и преди мароканската столица Рабат и най-големия град в Бразилия – Рио де Жанейро.
 
По тази подредба животът в българската столица е най-лош от големите градове в Европейския съюз, но зад нас са мегаполиси като Пекин (119), Истанбул (133), Мумбай (154), Кайро (165) и Москва (168). 
 
Всички европейски столици изпреварват София, но на Балканите има още градове, които ни дишат праха - Белград (138), Сараево (159), Скопие (161) и Тирана (176). Румънската столица Букурещ ни води с 9 места и е поставена в компанията на Мускат (Оман) и на катарската столица Доха (108).
 
Най-голяма тежест при оценяването на качеството на живота авторите на класацията "Качество на живота" отдават на градската инфраструктура. Други критерии са достъпност на обществения транспорт и публични услуги, сигурност на електроподаването, качество на питейната вода, лична сигурност, покритие на телефон и пощенски услуги, задръствания и брой на международните полети и др. В същото време, икономическата нестабилност, социалната несигурност, политическата непредвидимост и недобрата бизнес среда, отнемат точки на градовете. За база са взети условията, създадени за чуждите работници в съответните мегаполиси, като разбирането е, че по-добрите са тези, в които гражданите и бизнесът могат да планират действията си напред.
 
Годишната класация за качеството на живот в градовете за осма поредна година се оглавява от австрийската столица Виена, където условията за жителите й са оценени най-високо, и завършва с иракската столица Багдад (231) – най-неудобният и несигурен град в света.
 
Според авторите на изследването въпреки политическите и икономически сътресения, Западна Европа като цяло, остава най-доброто място за живеене в света.
 
В първата десетка от Европа са включени основно градове, в които се говори на немски: Цюрих (2), Мюнхен (4), Дюселдорф (6), Франкфурт (7), Базел (10), а също и Женева и Копенхаген.
 
Най-добрият град за живеене извън Европа е Окланд в Нова Зеландия, който е посочен на трето място. Канадският Ванкувър е пети, а Сидни дели 10-ото място с Базел. Париж е на 38-мо място, а Лондон - на 40-о, изпреварвайки Ню Йорк, който е поставен на позиция 44.
 
Най-сладкият живот в Азия е в Сингапур (25), а в САЩ за завиждане са жителите на Сан Франциско (29). В арабския свят най-високо са оценени условията за живот в Дубай (74), а Латинска Америка влиза едва на 79-о място с уругвайската столица Монтевидео.
 
Любляна (76) е най-прекрасното място в нашия край на света, а Атина е подредена 87-а, малко преди кипърската столица Лимасол (89) и Загреб (98). Най-висока оценка в Централна и Източна Европа има чешката столица Прага (69).
 
2017 г. е най-лоша за Брюксел, който изпада със 7 стъпки до 27 място заради терористичните атаки миналия март и италианската столица Рим – с 4 до 57-о заради проблемите с боклука. Най-неудобните градове за живеене в Европа са Санкт Петербург и Тирана, които си делят 176 място и Минск (189).
 
В дъното на класацията за качеството на живот в големите градове в света са основно африкански държави. Либийската столица Триполи е 218-а, а Багдад е в компанията на предхождащите го Бангуи (Централна африканска република), йеменската столица Сана (229) и Порт-о-Пренс (228) на о-в Хаити, където животът е оценен като по-несигурен дори от първия град на Судан – Хартум (227) и на Чад – Нджамена (226). След 6 години война Дамаск е на 225 място.
 
Класацията на "Мърсър" за качеството на живота в градовете, често се използва от чуждестранните инвеститори, когато вземат решения за стъпване на нови пазари и излизане от други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

зевзек

преди 7 години

да бе , това е толкова вярно , колкото това ,че българите са щастливи и със заплати от по 3500 ? айде соросоидчета слагайте минуси

97

Анонимен

преди 7 години

Не е верно.Москва е земния рай, гарантиран от бащите на комунизма.Там, мед се лее по улиците, хората щастливи и усмихнати...по цял ден лежат на меки възглавници, а красиви рускини ги хранят с грозде и ги поят с вин..ъъ...с препарат за вана...правят деца, инвитро, с генния материал на вожда.Не може да има по-хубав град за живеене.

96

муспи

преди 7 години

Това е информация от тези дето ни казват за кого сме гласували и ни назначават управници. А не е ли дискриминация и нетолерантно да се подреждат най отпред немско говорещите градове на Европа, а най отзад афроарабските?! Гейовете си забравят задълженията!

fallback