Снимка: iStock/KateSmirnova

 Всички знаем, че фибрите са неизменна част от здравословното и балансирано хранене. Дневно меню, богато на фибри, носи много ползи на здравето ви. То помага за поддържане и намаляване на нивата на захарта в кръвта, подобрява здравето на сърцето, спомага храносмилането, пази от запек и помага за сваляне на килограми. Ето кои храни, богати на фибри, да хапвате редовно, според "Pop Sugar".

Авокадо
 
Спокойно може да си правите препечена филийка, която да мажете със смес от авокадо и извара. Или да добавяте авокадо към салатите си. Авокадото е чудесен източник на полезни мазнини, фибри, витамини, антивъзпалителни и антиоксидантни съставки. То е полезно за стомаха и пази от болести на сърцето.

Малини
 
Вкусен летен плод, който редовно трябва да присъства в менюто ви. Този червен плод е един от богатите на фибри, на който спокойно може да се наслаждавате. Малините са пълни и с полифеноли, които свалят нивата на оксидативния стрес и са антиоксиданти. Залагайте на малини за десерт, вместо на бонбони, сладолед, бисквити и т.н.

Бобови култури и леща
 
Бобовите култури и лещата са сред храните с най-високо съдържание на фибри. Най-хубавото е, че те ви засищат напълно, а и са сред най-евтините опции на пазара. Богати са на полифеноли, които намаляват риска от кардиоваскуларни заболявания. Освен на яхнии и супи, може да слагате боб в салатата, да правите гювечета с боб и леща, да си правите къри с боб и леща.

Банани
 
Според някои проучвания, най-подходящият плод, с който може да започнете деня си, е именно бананът. Това ще ви държи сити дълго и така няма да прекалявате с хапването на нездравословни закуски. Бананите са пълни с необходими на организма хранителни съставки, антиоксиданти и фибри. Те подобряват храносмилането, грижат се за здравето на сърцето и помагат да отслабнете. 
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase