Снимка: Istockphoto

 Кайсии - един от плодовете, който има из пазарите през пролетта и лятото. Плодът е с кадифена кожа и сладък вкус. Но като че ли като се появят ягодите, мнозина от нас не го консумират толкова често. 

 
Има различни видове кайсии, всеки от който е пълен с полезни вещества. Те са богати на есенциални витамини и минерали. Освен това са нискокалорични и затова влизат в много диетични режими. С високото си ниво на антиоксиданти, кайсиите са изключително полезни за организма. Грижат се и за здравето на кожата. 
 

Кайсии - хранителен състав 

Една купа с 155 г кайсии съдържа: 
 
Калций: 20 мг (2% от препоръчителната дневна доза); 
Желязо: 0,60 мг (3,33% от препоръчителната дневна доза); 
Магнезий: 16 мг (4% от препоръчителната дневна доза); 
Фосфор: 36 мг (5,14% от препоръчителната дневна доза); 
Калий: 401 мг (25% от препоръчителната дневна доза); 
Цинк: 0,31 мг (3,8% от препоръчителната дневна доза); 
Витамин C: 15,5 мг (25,833% от препоръчителната дневна доза); 
Витамин А (бета-каротин): 0,149 (16,5% от препоръчителната дневна доза); 
Витамин Е: 1,38 mg (9,2% от препоръчителната дневна доза).
 
*** По данни на CureJoy
 
Цветът на този плод се дължи на голямото количество бета каротин (провитамин А). Той е богат и на витамин С. Катехини, проантоцианидини, кверцетин и други, са част от неговите антиоксиданти. Освен тях, кайсиите съдържат витамини от групата В, калий, магнезий, желязо, фосфор, натрий, йод и други - всяко от което има различно действие за органи и системи в тялото. 
 
Кои са най-големите ползи от консумацията на кайсии? 

1. Насърчава здравето на сърцето

Редовната консумация на оранжевия плод може да поддържа сърцето ви здраво. Проучванията са установили, че бета-каротинът, който действа като антиоксидант, предотвратява окисляването на LDL холестерола (лошия холестерол). Това е процес, при който частиците на LDL холестерола в тялото реагират със свободните радикали (нестабилни молекули, които са продукти на метаболизма, заболяване, или излагане на токсини). Тъй като окисляването на лошия холестерол е първата стъпка към сърдечните заболявания, редовният прием на кайсии може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.
 
Освен че намалява оксидативния стрес, бета-каротинът понижава и възпалението, което също е жизненоважно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, особено коронарна болест на сърцето.
 
Останалите ползи за организма от консумацията на кайсии - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase