Снимка: БГНЕС

Специалистите по енергоснабдяване препоръчват да използвате следните летни температури на климатика, за да пестите електричество:

25°С – през деня, когато в помещението има хора,

27°С – през нощта, ако в помещението има хора,

29°С – когато в помещението няма никой.

Може да спестите енергия и ако настроите климатика да духа на най-ниската възможна степен.

Още по темата
Това обаче ще забави процеса на охлаждане на стаята, така че може да започнете на по-висока степен и по-късно да намалите, за да поддържате температурата, съобщи Нова.

Разбира се, ако оставите климатика да работи денонощно на затворени врати и прозорци, ще получите още по-добра енергоефективност. Може да проветрявате стаята, като отваряте широко прозорците или вратите за 10-15 минути в хладните часове на денонощието.

Това не са ли твърде високи температури?

Ако си задавате този въпрос, може би имате право – ако живеете на твърде горещо и влажно място, тези настройки на Вашия климатик може да не са достатъчно охлаждащи и да не Ви осигуряват нужния комфорт и прохлада.

Ако предпочитате в дома Ви да е наистина комфортно, има и друг начин да направите настройките на климатика. Той също ще намали консумацията на електричество, тъй като залага на баланса между приятна и икономична температура. Този метод ще Ви даде възможност да се чувствате добре, без да претоварвате уреда, но вероятно ще Ви отнеме малко време да го овладеете.

Как да настроите температурите според комфорта си

Като начало започнете с температурата, която смятате, че трябва да поддържа климатикът. След това увеличавайте с по един (или половин) градус всеки ден. Това ще Ви даде възможност да се адаптирате към по-високите температури не само вътре, но и навън – всъщност значителната разлика между температурите у дома и на открито може да създаде проблеми, особено за хората, които често влизат и излизат. Когато усетите, че в стаята вече е твърде топло и не се чувствате добре, върнете настройките с един градус назад и оставете Вашия климатик да работи така през цялото лято. Що се отнася до нощните температури, повторете процедурата, за да настроите и тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase