Меласата е наситена, нерафинирана и сурова форма на захарта. Тя е продукт, който се добива от захарна тръстика или захарно цвекло. Притежава гъста и лепкава структура с богат карамелен вкус. Заради тези качества меласата се използва широко в производството и приготвянето на сладкиши и печива.

Меласата има много качества, които заслужават специално внимание. Заради тях е добре да използвате именно нея вместо захар в случаите, в които това е възможно и няма да наруши текстурата на печивата и ястията ви.

Защо меласата е по-полезна от захарта?

Ускорява метаболизма

Меласата е богата на хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Активните ѝ съединения ускоряват метаболизма и съдействат за намаляването на наситените мазнини в тялото, като подпомагат превръщането им в енергия. По тази причина меласата е по-здравословен избор от захарта.

Превенция на рак

Меласата е концентрат от нерафинирани вещества, съдържащи се в продуктите, от които е направена. Заради богатото наличие на антиоксиданти, меласата е много добро средство за борба с рака и превенцията му.

Антиоксидантите са много важни и за борбата с хроничните, възпалителните и автоимунните заболявания. Те потискат и забавят стареенето на клетките, което се отразява цялостно на организма, включително на кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase