Снимка: Istock

Закуската се слави като най-важното хранене за деня. От нея зависят множество процеси в организма. Важно е тя да е здравословна и изпълнена с ценни хранителни вещества, за да може денят ви да започне с много енергия, а и за да помогнете на организма си да си осигури всички хранителни вещества, от които има нужда за целите на всички процеси, протичащи в него.

Да закусвате всеки ден е един от най-здравословните избори, които можете да направите. Но кои са грешките, които най-често се допускат със здравословната закуска или със закуската въобще, които ви пречат да контролирате теглото си, да имате повече енергия и да сте здрави?

Пропускате закуската, за да спестите от калории

Ако се опитвате да отслабнете и се ограничавате в приема на калории, най-лошото, което можете да направите е да се лишите от закуската. Всъщност обратната стратегия би била много по-целесъобразна, а именно да пропуснете вечерята или да хапнете нещо съвсем леко, за да не гладувате вечерта.

Пропускането на закуската всъщност забавя метаболизма, ограничава енергийните нива в организма и предразполага към прегладняване. А ако допускате да прегладнявате твърде често, това може да ви подтикне към нездравословни навици на хранене през деня или към преяждане.

Закусвате твърде късно

Най-здравословно е да закусвате в рамките на 1 до 2 часа след ставане от сън. Изследванията показват, че в този времеви прозорец след събуждане метаболизмът е най-нуждаещ се от хранителни вещества за енергия през целия ден.

Това е моментът, в който да му ги дадете. Важно е да наблегнете на здравословните протеини, фибри, сложни въглехидрати и полезни мазнини. Избягвайте тестени и сладки закуски. Те имат тъкмо обратния ефект.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase