Снимка: БГНЕС

"Едно направено добро никога не се забравя“. Това твърди Петър Дънов, говорейки за човешките взаимоотношения. Учителя, както мнозина го наричат, неведнъж говори за мястото на човека във Вселената, природата и обществото. Неговите духовни напътствия остават като завети, които мнозина следват и до днес.

Според Дънов, всяко добро бива записано в Божествената книга като любовен акт и никога няма да остане незабелязано. Ето защо винаги, когато някой се двоуми дали да помогне на друг, не трябва много да умува, а да действа.
 
Кой е Петър Дънов?
 
Той е роден на 11 юли 1864 г. в село Хадърча (днешно Николаевка), Варненско. Той е третото дете в семейството, а баща му е свещеник. В началото учи в местното училище, но след като то бива закрито, се премества в Мъжката гимназия в морската столица. После завършва и богословско училище в Свищов. През 1888 г. той заминава за Америка. И две години по-късно изкарва семинар по теология в Медисън, Ню Джърси. После се записва в Бостънския университет, където се дипломира на 7 юни 1893 г. Но продължава да се образова и изкарва едногодишен курс по медицина. Докато е зад граница, той непрекъснато се вълнува от Всемирното бяло братство, чиито основи у нас биват поставени от богомилите.
 
През 1985 г. Петър Дънов се завръща в България, където първо живее при сестра си. В началото живее в пълно уединение. Няколко години по-късно се превръща в Беинса Дуно. И така започва своето учение и основава Бялото братство.
 
Религиозно-философското учение дъновизъм, създадено от Дънов, се определя като„езотерично християнство“ и окултизъм. Първият събор на така нареченото Бяло братство се състои на 7 април 1900 г. във Варна. Оттогава стартира и традицията на ежегодните събори, които от следващата година се изместват през август.

Този, който носи доброто чрез слово

"Мнозина ме питат кой съм аз, защо съм дошъл на Земята. Това не е тяхна работа! Дошъл съм да изпълня Божията воля, да свърша една важна работа. Ще я свърша, както разбирам – като музикант, който свири хубаво. Дали ще бъде публиката доволна, не е важно. Който е доволен, ще ме слуша; който не е доволен, ще напусне салона и ще се върне у дома си. Аз съм дошъл на Земята да изпълня не моята воля, а волята на Онзи, Който ме е изпратил. Така е казал и Христос“, казва Петър Дънов, когато го молят да се представи.
 
Смята се, че неговият прякор Беинса Дуно има санскритски корени и може да се преведе като „този, който носи доброто чрез слово“.
 
„Новите учения на Универсалното Бяло братство“ е една от книгите, в която може да прочетете за неговите завети, много от които той споделял по време на своите беседи из страната.
 

Кои са най-известните цитати на Дънов за любовта, доброто и отношенията?

 
„Гледайте с Любов, слушайте с Любов, яжте с Любов, лягайте с Любов и ставайте с Любов, учете с Любов, мислете с Любов. Каквото предприемете, правете го с Любов.“

„Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце“

„Радвайте се! Радвайте се на това, което става! Не скърбете за това, което не става!“
 
Останалите най-известни цитати на Петър Дънов - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase