Снимка: Pixabay
fallback

Какво ви е необходимо за него? Ето и съставките:

    4 бр арабски (гръцки) питки;
    600 г свинска плешка (или пилешка пържола от бут);
    1 глава червен лук;
    50 мл зехтин;
    1 домат (розов);
    2 скилидки чесън;
    червен пипер;
    щипка индийско орехче;
    щипка канела;
    сол;
    черен пипер;
    2 с.л. лимонов сок;
    1-2 с.л. зехтин за задушаване на месото.

За дзадзики соса:

    200 г гръцки йогурт (или цедено кисело мляко);
    1 краставица;
    1 скилидка чесън;
    щипка копър;
    1 с.л. лимонов сок;
    сол.

Пригответе смес за марината от лимонов сок, зехтин, чесън. канела, червен пипер, индийско орехче, сол и черен пипер. Нарежете месото на много тънки филийки и го сложете в маринатата. Можете да оставите на стайна температура за около час. След това загрейте мазнина (зехтин) на чугунен тиган (или обикновен, но не тефлонов), колкото да покрие повърхността (1-2 супени лъжици). Изпечете парченцата месо, докато получат хубав загар и леко хрупкави краища.

След това на същия тиган загрейте съвсем леко питките. Нарежете лука на полумесеци и доматите на тънки резени.

За да приготвите дзадзики соса нарежете краставицата на кубчета, смачкайте чесъна с преса и наситнете копъра, добавете към тях разбъркани киселото мляко (или йогурта), лимоновия сок и сол на вкус.

Намажете топлите питки със соса дзадзики, след това започнете да редите лук, домати и накрая – месо. Завийте и поднесете. Да ви е сладко!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Майстор Цецко

преди 1 година

Тва е отврат. Ненавиждам пържола със Снежанка. Чувствам се като в стол.

7

Анонимен

преди 1 година

В Гърция гирос не се яде с дзадзики.

6

До 6

преди 1 година

Поинтересувай се дали в професиоаналните кухни готвят в тефлонови съдове...

fallback