Снимка: Pexels
fallback

Трансмазнините са най-голямата опасност, за която трябва да внимаваме, когато решим да си похапнем вкусен шоколад. Какаото в шоколада е много питателна съставка, но някои шоколадови продукти могат да бъдат вредни за здравето ни.Трансмазнините са вид изкуствено масло, което е вредно за външния вид и здравето ни. В сравнение с други масла те се втвърдяват сравнително лесно в кръвта и поради това са свързани със заболявания като атеросклероза и инсулт.

Трансмазнините са вредни и защото влошават чревната среда и затрудняват усвояването на хранителните вещества, което може да доведе до кожни проблеми, лош метаболизъм и запек, предава БГНЕС.

В САЩ отбелязването на трансмазнините върху етикетите на продуктите вече е задължително. През 2018 г. властите в САЩ дори обявиха курс към тяхната забрана.

В Япония пък може да срещнете шоколад, на който да прочетете наличието на трансмазнини. Проблемът е че обозначаването не е задължително. Това означава, че шоколадът може да съдържа тази опасна съставка.

Кои са съставките на добрия шоколад?

1. Изберете такъв, който съдържа какаово масло. Той е безопасен и не съдържа трансмазнини.

2. Препоръчват се продукти без емулгатори или ароматизатори.

3. Погледнете реда, в който са изброени съставките. В идеалния случай настърганото какао трябва да бъде посочено на първо място. (Съставките са изброени в низходящ ред по отношение на количеството. Ако настърганото какао е на първо място, това означава, че то е най-много в шоколада)

4. Ако е възможно, избирайте шоколад със знака за сертифициране JAS или USDA. По този начин се обозначават биологичните продукти. С този сертификат можете да сте сигурни, че продуктът не съдържа трансмазнини и добавки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

преди 1 година

"Шоколадите" в БГ са предимно захар с мазнини. "Любими" ми са разни евтини *** като Рошен и Милка със 70% захар и нагоре...

10

Анонимен

преди 1 година

яде се сурови какаови зърна с малко мед,много по-ефективно от диабетичните продукти наречени шоколад

9

Анонимен

преди 1 година

От евтините шоколади на българския пазар мисля че немските Ritter Sport имат най добро съотношение цена/качество. От 2.50 до към 3.20лв. и ако може да се вярва на написаното на опаковката не съдържат палмово масло и евтини хидрогенирани мазнини. Много важно е обаче шоколада да е произведен в Германия. Защото има от други страни и там качеството не е същото.

fallback