Снимка: БГНЕС
fallback

В някои случаи яденето на обикновени годни за консумация плодове може да причини инфекциозно заболяване или отравяне, предупреди в интервю за радио Sputnik Ирина Бережная, гастроентеролог и диетолог.

Плодовете в процеса на узряване активно абсорбират всичко, което е в околната среда, обясни тя. Ето защо е важно да се яде само това, което е достатъчно узряло, но отгледано в чиста почва без замърсяване.

Особено трябва да внимавате, когато купувате плодове от случайно място, допълни лекарят.

"Можете лесно да получите инфекциозно заболяване, чревна инфекция, ако сте купили нещо на пътя, не сте го измили и изяли. Освен това, дори да сте измили това, което сте купили на пътя, все още можете да се отровите с тежки метали или нитрати. Никой не знае къде е расло и какво е съдържанието му", обясни Ирина Бережная.

Дори плодовете, отглеждани в собствения двор, понякога могат да бъдат опасни, предупреди специалистът.

"Ако храстите с горски плодове растат по оградата близо до пътя, където се движат безкраен брой автомобили, тогава е по-добре да не ги ядете. Всичко може да се утаи върху тях, а земята може да бъде наситена с олово, соли на тежки метали и различни смоли".

Същото важи и за зеленчуците, отглеждани в райони с неблагоприятна околна среда./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

безполезнаинформация

преди 2 години

А знаете ли, че оловната смрад в бензина е забранена в Калифорния още 1977-78г, после и у нас към края на 90те. Сега на колонките пише колко спирт-към8-9% и др химии има за да няма детонации. И изобщо какво ни вълнува какво продават в федерацията която е разкопала всичко и продава суровини на половин свят, там даже има стотици реактори и сигурно стотици гробища за ядрени отпадъци

16

Анонимен

преди 2 години

Така, че сядате с вашите подове и зеленчуци, уточнявате, кой от къде е и къде и как е расъл и чак тогава, при идеални условия ги консумирате.

15

mgs

преди 2 години

До GogНе се съмнявам, че плодовете и зеленчуците, абсорбират веществата (вредни или не) от околната среда, но това с оловото ми дойде в повече. Но масово замърсяване с олово вече няма от 30-40 години, разбира се, градините около добивните комбинати и други мастодонти на соц. реализма, произвеждат по-добрите продукти - тежат си на мястото

fallback