Снимка: Istock
fallback

Невинаги слабата фигура е истински слаба. При много хора се наблюдава така наречения феномен слаба, но мазна фигура или skinny-fat на английски език, откъдето идва и този термин. Визуалният изглед на тялото понякога може да лъже. Това, че човек е видимо слаб не означава автоматично, че подкожните му мазнини са малко. Това има отношение не само към визията, но и към здравето. Когато подкожните мазнини са в излишък, това може да доведе до редица здравословни проблеми.

Skinny-fat е термин, който няма нищо общо със стандартите за красота. Може да имате тънка и стройна фигура на пръв поглед и да изглеждате прекрасно, но съотношението между мускулна и мастна тъкан в тялото ви да е в полза на мастната. Разбира се, не в границите, в които е при затлъстелите хора, но все пак това може да има своите здравни рискове.

Хората със слаба, но мазна фигура са изложени на не по-малък риск за здравето от тези с видимо наднормено тегло, според доктор Ишварлал Джалал, специалист от клиниката за изследвания на атеросклероза и метаболитни заболявания към UC Davis Health System, цитиран от healthdigest.com. Според изследване на Университета в Мичиган, хората с фигура skinny-fat имат медицински проблеми, свързани с тези на затлъстелите хора, като високи нива на холестерол и кръвна захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Жена

преди 3 години

До 11/Men/Айде по-кротко с генерализирането. Аз съм веган (от няколко години) и вегетарианец (цял живот) и имам доста мускулеста, релефна и атлетична фигура. Нито съм skinny, нито съм fat. 166/56 кг., към 20-22% мазнини и тичам маратони. А да.... и НЕ тормозя останалите, че не са вегани - личен избор е.

11

Мен

преди 3 години

Повечето вегани, които съм виждал са така - никаква мускулна маса, отпуснати без енергия. Освен когато разбира се не трябва да кажат колко лоши са нормалните хора - тогава адреналина явно им скача до небето и цялата злоба изригва. После пак започват да вегетират.

10

дебелебед

преди 3 години

Това състояние се нарича дебелокожие и се среща най-вече в парламента и МС.Сигурно се дължи на някоя съставка в депутатските кюфтета.

fallback