Когато се заговори за полезни и здравословни храни, наум ни идват всички популярни и модерни суперхрани, като чиа, годжи бери, киноа и още много други екзотични продукти, които станаха широко разпространени в последно време. Забравяме обаче за някои хранителни продукти, които са не по-малко ценни, но просто не са сред популярните в момента. Те носят изключително много хранителни ползи на организма и затова е добре да не ги забравяме, а да ги включваме в хранителния си режим по-често.
Кои са храните, които подценяваме, а не трябва да е така?
Черен дроб
Черният дроб е особен на вкус и много хора не го обичат. Той обаче е изключително полезен източник на витамин А и желязо. Редовната му консумация може да намали риска от хронични заболявания и различни дефицити. Богат източник е още на цинк, мед, хром, фолиева киселина. Доставчик е и на висококачествен протеин.
Извара
Изварата е прекрасен продукт, който често е подценяван. Тя е здравословен избор за отслабване и контрол на теглото. Добър източник е на калций. Не съдържа толкова натрий, колкото останалите млечни продукти. Може да намали риска от остеопороза.
Патладжан
Патладжанът е любим зеленчук в нашата традиционна кухня, но надали сте се замисляли колко полезен всъщност е той. Богат е на много фибри, витамини, минерали, растителни протеини. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Свързва се с намаляване риска от диабет тип 2 заради наличието на много фибри в състава му.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
9
Дърт до 6
преди 3 годиниБе пич, то ако ти четем глупотевините сегашното население на по 80+ години трябва да е пукнало още преди половин век! Защото при анемии първото нещо което им препоръчваха лекарите бе суров черен дроб. То тогава нямаше кой знае какви лекарства.
8
Анонимен
преди 3 годиниКато накърцам лучец , дроб/чета - тъй да цвърнат на тигана , после пребавяме малко червено вино и както казва народът :"Да ядеш и да ти плющят ушите".
7
Сметалото
преди 3 годиниТо, че черния дроб има сериозни количества витамин А е безспорно, но всъщност най ценното му е витамин D във всичките му подразновидности. Нито едно растение не съдържа витамин D. За желязато изобщо дори не отварям дума. За предпочитане е да се консумира с МИНИМАЛНА термична обработка, ако се преборите с вкусовете си, дори суров!