Снимка: Pixabay
fallback

 В миналото растението амарант е било основна хранителна култура в Южна Америка, а напоследък тази суперхрана набира все по-голяма популярност. Някои казват, че вкусът на този продукт не е особено хубав, но семената на амаранта са с много висока хранителна стойност и носят безброй ползи за здравето.

Има много различни рецепти с амарант. В Мексико го правят на пуканки и го смесват със захарен сироп - така става като десерт. В Перу правят питие от амарант, наричано хиха, което се доближава до бирата по вкус. В Еквадор варят цветовете на растението и също правят напитка, като смесват оцветената вода с ром. 
 
Амарантът е богат на протеини, затова у нас често го използват за закуска - с мляко, както се ядат зърнените закуски, или като част от кашата. Някои домакини правят и палачинки с брашно от амарант. Амарантът не е много познат в европейската кухня, защото е свързан с традициите и бита на ацтеките. Той се отглежда в Южна Америка. Но ако успеете да го намерите по магазините и започнете да го ядете редовно, това ще донесе много ползи на организма ви.
 
Ето защо е полезен, според "SunWarrior".

1. Няма глутен
Чудесен избор за хората с глутенова непоносимост. Той не съдържа глутен и с него може да заместите пшеницата, ръжта и ечевика. Може да застройвате супите с брашно от амарант и да месите с него.
 
2. Намалява холестерола
Мазнините и фитостеролът в амаранта помагат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

3. Бори се с възпаленията
Тази суперхрана има антивъзпалителни свойства, защото съдържа определени мазнини и пептиди. Амарантът може да намалява болката и възпалението и е много полезен за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и такива, прекарали инфаркт.
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ikar

преди 3 години

А да сте видели прасе или кокошка болни от диабет? Нома е защото ядат амарант. :)

6

ikar

преди 3 години

Извинявам се за грешките, разбъркала съм пръстите. На амаранта нормалното название е ЩИР, с листата се хранят кокошките и прасетата. Но друго е да кажеш амарант, друго е щир, нали?

5

ikar

преди 3 години

На ачалавна нормалното название е ЩИР, с листата се хранят кокошките и прасетата. Но друго е да кажеш амарант, друго е щир, нали?

fallback