Снимка: Istock

Коронавирус, както който и да е друг микроорганизъм, патоген, вирус или бактерия, могат да полепнат по всякакви повърхности, върху които да останат в продължение на часове или дни. Дрехите също попадат в този списък на пренасящи зарази повърхности. Докато сме в извънредно положение е важно да спазваме стриктно всички хигиенни съвети на здравните власти.

Колко дълго коронавирусът може да остане върху дрехите и тъканите?

Специалистите и учените не са напълно единодушни за това колко дълго коронавирусът може да издържи върху тъканите и дрехите, но по най-голяма вероятност продължителността е около 12 часа. Това споделя Джорджин Нанос, епидемилолог и главен лекар в „Kind Health Group“, цитирана от thehealthy.com.

Коронавирусът се разпада при високи температури, затова зависи и как съхранявате дрехите си, при какви условия ги носите и как точно ги перете.

Как коронавирусът може да попадне върху дрехите?

По всевъзможни начини от околната среда. При всеки допир на дрехите с повърхности, по които е попаднал коронавирус, дрехите могат да станат заразни. Освен това при общуване с човек, носител на заразата, който говори, диша, кашля или киха в близост до вас, огромна концентрация вирусни частици попада върху дрехите ви директно чрез въздушната среда.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase