Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне и окисляването на водата в океаните могат да унищожат всички коралови рифове до 2100 година, съобщи "Дейли мейл", цитиран от БНР.

Още по темата

Учени от Хавайския университет в Маноа установиха, че климатичните промени, предизвикани от дължащите се на човешката дейност парникови газове, са на път да унищожат между 70 и 90 на сто от кораловите рифове през следващите 20 години.

Кораловите рифове боледуват от пластмасовите отпадъци

Осъществяването на проекти за защита на кораловите рифове, включително на Големия бариерен риф край брега на Австралия, също ще се сблъска със сериозни предизвикателства през следващите години. Бъдещото замърсяване вследствие на човешката дейност ще има малки последствия, що се отнася до унищожаването хабитата на коралите, тъй като човекът вече е причинил големи увреждания на рифовете.

По-топлата вода вследствие повишаването на океанските температури стресира коралите, като ги кара да се освободят от водораслите, на които дължат 90 на сто от енергията си. Това води до избелване на коралите. Подобно избелване доведе до унищожаване на около 30 на сто от коралите в Големия бариерен риф през 2016 г. Корали могат да оцелеят след избелване, ако достатъчно бързо получат хранителни вещества. В противен случай умират за дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase