Снимка: Reuters

Големият бариерен риф е застрашен от масово избелване на коралите на всеки две години, ако не бъдат намалени драстично емисиите на парникови газове, съобщи ДПА.

Още по темата

Заради покачващите се температури на повърхностната вода от един век, горещите вълни в океана в световен план са по-чести. До 2034 г., тези екстремни океански температури, предизвикали масовото избелване на рифа през 2016 г. и 2017 г., могат да станат много чести - на всеки две години, пише БТА.

"Подобни кратки периоди между избелването са много опасни, защото групите корали се оформят поне за 10 години" - обясниха от австралийския Съвет по климата - организация с идеална цел, работеща за опазването на околната среда.

Големият бариерен риф край източния австралийски бряг е най-голямата коралова система в света. Той е по-голям от Италия. През 2016 г. и 2017 г. обаче умряха около 30 процента от коралите, като в някои зони смъртността беше 75 процента. Избелване на всеки две години би било "смъртна присъда" не само за Големия бариерен риф, но и за другите коралови рифове по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase