Снимка: Pixabay
fallback

Пуйката е едно от задължителните ястия за коледната трапеза, а някои я предпочитат и за новогодишната вечеря. Пуешкото месо е истински деликатес и не е много евтино, но си струва да заложите на него за празниците. Това е здравословна алтернатива на свинското, а и проучвания доказват, че хората ядат много по-често пилшеко, свинско и телешко, така че може да включите пуйката в менюто си поне по празниците. Ето и защо е полезно пуешкото месо.

Засища и е богата на витамини
 
Една порция печени пуешки гърди, но без кожата, е около 120 калории, а засища много. Така се снабдявате с 25 грама протеин и само с 2 грама мазнини. Пуешкото месо е богато на витамини от групата В, които пазят сърцето, и минерали, като селен, който действа като антиоксидант. Месото съдържа цинк, магнезий и калий, които дават енергия, помпат имунитета и действат добре на костите. По-тъмното месо е по-богато на витамини и минерали, но и съдържа повече калории и мазнини. Ако сте на диета, яжте повече от бялото месо.
 
Бори се с анемията
 
Месото на пуйката е пълно с желязо, което е много важно за хората, които страдат от анемия и имат ниско съдържание на желязо в кръвта. Това не е много известен факт, повечето хора препоръчват при анемия да се яде черен дроб, говеждо, червено месо, червено цвекло, леща, спанак, риба и т.н., а често пуешкото бива пропускано в този списък. 100 грама съдържат около 1, 03 мг. желязо.
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

tito

преди 2 години

говорим за вкусно пуешко месо сочно ароматно майната му дали е полезно яжте си свинските и телешки буламачи аз обичам пуешко заешко агнешко патешко и всякакво дивечово месо

9

Хич да не ядем

преди 4 години

До Ми полезно е,полезно е за фигурата ни!

8

11

преди 4 години

Ъхъ, свършиха прaсетата и ша мааме американски пуйки. Подхвърляте ни копирани католишки статийки - не вървят в България тия глупости.

fallback