Снимка: istock

На интервю за работа можете да бъдете „застреляни“ с всякакви въпроси, за които е добре да сте подготвени. Интервюиращите специалисти по управление на човешки ресурси и подбор на таланти ще ви разпитат не само за конкретното ви професионално минало, но и вероятно ще ви провокират с неочаквани въпроси, от чиито отговори до голяма степен зависи крайният ви резултат. Един от тези често срещани въпроси е „Разкажи ни за себе си!“

На пръв поглед този въпрос изглежда отпускащ и разчупващ атмосферата. Това далеч не е така, защото от това как ще изберете да се представите и в каква посока ще изложите резюмето на личността си, зависи мнението на интервюиращия за вас.

Една от най-големите грешки, които хората допускат е да замълчат, да погледнат встрани и да не знаят какво да отговорят. Нормално е да блокирате в такъв момент, защото не сте очаквали въпроса, пък и невинаги човек може да се сети за нещо оригинално, свързано с живота и личността му, за което да разкаже.

Другата грешка е да започнете да говорите надълго и нашироко за неща от живота си, които нямат нищо общо с работата ви и с уменията, които можете да предложите.

Как тогава правилно да отговорите на въпроса „Разкажи ни за себе си!“?

Трябва да познавате добре професионалната си история

На първо място се дръжте професионално. Не се впускайте в разкази за това как прекарвате петък вечер или на какви купони сте фен. Помнете, че това не е среща, а сериозен разговор, от който зависи професионалното ви бъдеще и развитие. Предварително си набележете някои свои успехи и постижения, които смятате за значими. Изтъкнете първо тях, когато ви поканят да разкажете нещо за себе си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase