Снимка: Istock

За да изкарваш добри пари и да постигнеш успехи в кариерата си е необходимо да работиш здраво, колкото се може повече. Много хора смятат така, но изследванията говорят друго. Колкото повече работите извънредно, толкова по-непродуктивни сте, а това пречи както на кариерата ви, така и на физическото и психическото ви здраве. Шефът ви, разбира се, ще е доволен, но това няма да ви донесе ползите, за които мечтаете, дори напротив.

Ето причините, които показват защо не е нужно да се хабите твърде много на работа и които ще ви помогнат да осъзнаете как правилно да канализирате професионалната си енергия, вместо да я хабите на вятъра.

Работата извънредно всъщност намалява продуктивността

Може и да вярвате, че да работите повече часове от установеното работно време ще ви помогне да свършите повече работа, но това не е вярно. Даже е тъкмо обратното. Изследванията показват, че колкото по-дълги часове човек работи, толкова по-малко креативен, успешен и продуктивен става. Има причина да работим по 8 часа на ден и тя не е случайна. В някои професии дори 8 часа са твърде много, особено в областите, в които е необходимо творческо вдъхновение.

След няколко часа работа мозъкът започва да изключва някои от своите способности, като концентрация, творческо мислене, услужливост на паметта, способност за бърза реакция. Това пречи на работата и влошава постигането на резултати.

Работата дълги часове след края на работното време пречи на психическото здраве

Освен че ви прави непродуктивни, извънредната работа пречи и на нормалното ви емоционално и психическо състояние. Това се дължи на натрупването на високи нива на стрес в организма, засягащи психичното ви здраве, самочувствие, самооценка, удовлетвореност от работата и личния живот. Цялата тази съвкупност от фактори води до влошено представяне на работа и усещане за несполучливост.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase