Снимка: Istock

Всеки ден прекарваме доста време в банята и тоалетната. Това са двете помещения (а в някои случаи са в едно), в които извършваме всички ритуали, свързани с хигиената на телата ни отвън и отвътре.

Много често допускаме някои грешки, когато сме в тоалетната или банята, които могат да поставят здравето ни в риск. Ето кои са те и защо са потенциално опасни.

Пускате водата в тоалетната, докато капакът е отворен

Струята на водата в казанчето обикновено е много силна. Това предизвиква разпръскване на молекулите на фекалиите и урината във въздуха. Силата на водата може да ги изтласка извън чинията на цели 6 метра. Ето защо е добре да сваляте капака на тоалетната седалка преди да пуснете водата.

Изхвърляте мокри кърпички в тоалетната

Въпреки че вероятно мокрите кърпички ви приличат на хартиени, не са. Те са направени от текстил, който не се разтваря във водата. Рискувате да запушите тоалетната и дори да предизвикате по-голям проблем в централната канализация на сградата.

Премятате косата си върху главата, докато слагате шампоан

Всички правят тази грешка. По-лесно е да качите цялата си коса върху главата, за да я насапунисате добре вместо да мажете шампоана по протежение на косъма, нали? Да, но се оказва, че този метод крие риск от пренасяне на бактерии и мъртви кожни клетки от косата към очите, носната лигавица и устата. Това важи особено за хората с по-дълги коси. Масажирайте косата без да я качвате на главата си, съветват специалисти. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase