Снимка: pixaBay
fallback

Върнаха фрагмент от Стоунхендж 60 години, след като е бил взет при разкопки, съобщава BBC.

По време на археологическите разкопки през 1958 г. от пукнатини в някои от камъните били извадени три пръта с дължини от по един метър.

Парчето, което било върнато, било притежание на 89-годишния англичанин Робърт Филипс, участвал в разкопките. Последните 60 години той съхранявал парчето в дома си във Флорида.

Учените се надяват, че върнатият фрагмент ще им помогне да разберат повече за произхода на загадъчното съоръжение.

Неясни остават местоположенията на другите две парчета.

Стоунхендж се намира в равнината Солсбъри във Великобритания и е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра.

Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото са затрупани под земята или са паднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Плевенски

преди 5 години

Колкото има ,,чудовище" в езерото Лох Нес ,толкова има и Стоунхендж ! Реклама за наивници.

11

Анонимен

преди 5 години

"Учените се надяват, че върнатият фрагмент ще им помогне да разберат повече за произхода на загадъчното съоръжение."Да разгледат черно-белите архивни снимки от строежа на "древния" комплекс или да питат някой от роднините на строителите.

10

Бай Ганю

преди 5 години

Ходих и ги видях тия камънаци. Нищо особено. Даже и не са толкова големи. Нищо магично и никаква специална енергия не се усеща на това място. Типична английска измишльотина за правене на пари от нищо. В околността има много по красиви и интересни неща които да види човек .

fallback