Снимка: Newsweek, Bentley family
fallback

99-годишна жена е прекарала целия си живот без да разбере, че органите й са разположени огледално. Тя е най-възрастният човек, за когото се знае, че е оцелял с рядкото състояние.

Роуз Мари Бентли от американския щат Орегон е била родена с вроденото състояние ситус инверсус - огледално разположени органи спрямо нормалното им място. Тя имала и левокардия, което индикира, че сърцето й е било на правилното място - отляво.

Възрастната жена решила да дари тялото си на науката и така след смъртта й през есента на 2017 г. университета в Орегон го получава. Въпреки левокардията, с която жената е живяла, тя никога не е имала проблем. Често това състояние довежда до много проблеми, но тя никога не е разбрала за него.

Случаят на Роуз е наистина уникален. Според докторр Камерън Уокър, професор по анатомия към университета, който работил по случая, шансът на възрастен човек да оцелее с такава аномалия е 1 на 50 млн.

Учените знаят само за още два случая на пациенти, доживели до 70-годишна възраст.

"Мисля, че шансовете да се намери друг човек като нея са 1 на 50 млн. Не мисля, че някой от нас ще го забрави някога, наистина", обяснява докторът.

През един мартенски ден студентите в университета в Орегон трябвало да отворят гръдния кош, за да изследват сърцето. Тогава те не знаели, че това е Роуз Мари Бентли.

Скоро името й щяло да влезе в учебниците по медицина. Студентите започнали да се съмняват в собствените си знания.

"На сърцето й му липсваше огромна вена, която обикновено е отдясно", обяснява пред CNN студентът Уорън Нилсън, който е бил един от петимата, открили аномалията.

Озадачени, те повикали преподавателите си, за да попитат - къде е горната куха вена.

"Те извъртяха очи. Сякаш си казаха "Как може студентите да пропуснат тази голяма вена?". После дойдоха и започна суетене", обяснява студентът.

Вената не била на правилното място. Но аномалиите далеч не се изчерпвали с това. Други важни кръвоносни съдове също се намирали на грешното място. Стомахът й бил отдясно, а обикновено е отляво.

"Мама би помислила, че това е много готино! Щеше да се зарадва, че може да научи някого на нещо такова", обяснява дъщерята на Роуз - Луиз Али.

"Сигурно щеше да се усмихне широко, знаейки, че е различна и оцеляла", обяснява едно от петте деца на жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

До bra

преди 5 години

Яко ти хлопа дъската, *** на лекат

9

Анонимен

преди 5 години

Поредната глупост, а къде е статията за обрата по делото Иванчева?! Бързо я покрихте слуги на мафията.

8

Прави впечатление

преди 5 години

че вземате разни кретенски статийки и ги превеждате изключително неграмотно от английски. След това даже не си четете написаното. Пример: "Въпреки левокардията, с която жената е живяла, тя никога не е имала проблем. Често това състояние довежда до много проблеми, но тя никога не е разбрала за него." Значи, въпреки нормалното положение на сърцето, тя никога нямала проблем. Често нормалното положение на сърцето довежда до много проблеми. - На Боряна не й ли се струва неадекватно написаното?

fallback