Снимка: pexels

Пътуването със самолет е най-бързият и удобен начин да стигнете до всяка отдалечена точка на земята. Докато сте в самолета обаче, тялото ви търпи много промени под натиска на налягането и намаленото количество кислород, тъй като не е създадено да бъде в тези условия.

Ако не се чувствате особено добре по време на полет, ето какви могат да бъдат причините за това.

Ниските нива на кислород ви правят сънливи и причиняват главоболие

Освен тълпите по летищата и стресът, който летенето причинява на много хора, липсата на кислород допринася да се чувствате зле както при дълги, така и при по-кратки полети. Ако се чудите защо ви спохожда главоболие и сънливост всеки път, когато сте на борда на самолет, то намаленото количество кислород определено оказва такова влияние.

Кръвта се събира в краката, причинявайки подуване

По време на дълъг полет кръвообращението страда сериозно заради седналото обездвижено положение, в което се намират пътниците. Това причинява сериозен дискомфорт в долните крайници, болки, скованост и най-вече подуване, което може да трае няколко дни.

Дехидратация

Въздухът, който дишате във фюзелажа идва отвън, независимо на каква височина се намирате. Когато самолетът е високо, въздухът е доста по-разреден и сух в сравнение с този на земята. По този начин хидратацията в тялото допълнително намалява, защото не можем да си набавим необходимата влага чрез въздуха. За да компенсираме трябва да пием повече течности, но това не е добра идея в самолет, тъй като честите посещения на тоалетната създават дискомфорт.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

16

ПроСоТо

преди 3 месеца

защо се нахвърлихте върху авторката?..Ами разбира се,въздуха в самолета идва отвън!!!

..Верно,че системите поддържат някакво налягане,но работят с "местния " въздух!

..Сега ще ви предложа една сметка колко въздух вдишват няколкостотинте пътника при 12 часов полет.

А вие правете сметка от къде ще го "натоварят"!..

15

Анонимен

преди 3 месеца

Въздуха който дишаме във фюзелажа не идва отвън ,а се създава по химичен път!

14

Анонимен

преди 3 месеца

Освен това, авторката е пропуснала радиацията. За полети през деня, 3 часа полет (или бяха 4) се равняват на една рентгенова снимка. Това не е много, но ако летиш често, се акумулира. Имаше изследване наскоро, че пилотите и стюардесите страдат в пъти по често от рак. Така че всъщност това и кислородът са основните проблеми с летенето. Другите неща са решими като пиеш вода и се разхождаш на всеки час.