Снимка: Pinterest
fallback

"Има една фундаментална разлика между религията, която е основана на власт и науката, която  се базира на наблюдението. Науката ще спечели, защото тя работи". Стивън Хокинг.

Директорът на английско училище решава да наложи мини цензура в учебното заведение и да отмени пиеса за Чарлз Дарвин и неговата еволюционна теория, след като група силно религиозни родители се оплакали, че това е напълно неприемливо.

Според тях в пиесата се подигравали на проповедник, който участвал в исторически дебат за произхода на човека.

В учебното заведение учат деца на възраст между 7 и 11 години. Представлението било с образователна цел, но директорът все пак решил да уважи искането на групата родители и да замени шоуто с нещо, което не предизвиква чак такава полемика.

Вместо обаче да потуши напрежението, към директора се засилила нова вълна от недоволство. Този път - от другата страна на спора. Останалите родители възразили срещу свалянето на пиесата, защото децата им били "лишени от възможността да научат нещо много ценно", пише  "Индепендънт".

"Това е много тънък опит да наложиш религиозни възгледи върху научните факти и е изключително срамно", обясняват родители.

Решението на директора да уважи молбата на притеснените християнски семейства било напълно неприемливо, защото по този начин върху децата се налагали фундаменталистки възгледи, които оказвали огромно влияние върху тяхното развитие.

Но силно християнските семейства въпреки това приветствали идеята, защото така децата им няма да са изложени на... един вид "научна пропаганда", която е в тотален противовес с онова, което пише в Библията.

Изпълнителният директор на Националното секуларистко общество във Великобритания твърди, че тенденцията родители да се намесват в образователния процес и да заплашват учебните заведения, защото политиката им не съответства на "плитките им виждания за света", е много притеснителна. По думите му е напълно неприемливо родители да упражняват какъвто и да било натиск върху образователната програма заради това, че тя не кореспондира с религиозните им вярвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

Батман

преди 5 години

Вярата е вид шизофрения във всичките и форми.

171

Вярващ

преди 5 години

Доста *** и заблудени същества дращят тука. Но каквото си е казано в Светото Писание, си е вярно, та нормално е...

170

Анонимен

преди 5 години

Да сциентисткия фундаментализъм на хокинг дето се продаде на американския неолиберален елит и си използва авторитера да го защитава си го знаем, само дето не знам науката горката какво прави в дебат между две религии- секуларния атеистичен механистичен материализъм и християнството.И двете са в сферата на метафизиката и и двете са вид идеологии, науката не може нито да докаже нито да опровергае която и да е от двете.Но пък и двете могат да я интерпретират в полза на своята пропаганда.

fallback