Снимка: News Limited
fallback

Когато си сред семейството си, се чувстваш най-безопасно. Било то породено от кръвна връзка или тесен приятелски кръг, то винаги представлява опора за човек. Опора бил и "Семейството", култът, който харизматичната Ани Хамилтън-Бърн създава, за недоволните от брака си жени. По-късно се разраства в нещо наистина плашещо – място, където всеки е инжектиран с LSD, а крехката Ани се превръща в Месията за обърканите хора.

Детството на Ани не е никак лесно, а животът й след това също. Родена под името Евелин Едуардс през 1921 година, тя трябва да се справя с параноидната шизофрения на майка си и липсата на баща. След години трябва да преживее и смъртта на съпруга си, който загива в катастрофа.

Така, в началото на 60-те, всичко започва. Вече с ново име, Ани открива йогата и започва пламенно да я практикува. В зората на феминизма отваря и студио, в което води курсове предимно за жени на средна възраст – всички те, водещи скучен живот и мразещи съпрузите си.

Харизматичната Ани се възползва от възможността – тя убеждава всички тях да напуснат ужасните си мъже и да я последват. Превръща се в тяхна опора в трудните моменти. И те, разбира се, й вярват... безрезервно.

Нещата се заплитат още повече, когато Едуардс среща Рейнър Джонсън, физик, преподаващ в колежа в Мелбърн.

Науката не е единственото нещо, което интересува мъжа. Той се захласва също така по окултното и често ходи на уроци по йога при Ани. А със себе си винаги води още и още хора, които жената да заплени с чара си. И не само това – Джонсън й предлага собственото си жилище, в което да провеждат сеанси. Те включвали употреба на LSD.
Под влиянието на тежкия наркотик, Ани си втълпила, че е женската версия на Исус. Вярвала, че Третата световна война идва и ще бъде толкова опустошителна, че "Семейството" било единственото, което може да помогне на шепа хора да оцелеят. 

Когато връзката й с Рейнър се разпаднала, Ани веднага открила своят нов съпруг – Бил. Те променили името си на Хамилтън-Бърн и започнали още по-драстични действия по спасяването на човечеството. Отново под въздействието на LSD, харизматичната жена решила, че трябва да "събира" деца, веднага след тяхното раждане.

Някои от членовете на култа дали своите новородени на новия си Месия, други, Ани и Бил осиновили легално.  Всички доктори и социални работници, които били част от сектата, помогнали на семейството процесите по приемане на нови деца да минават леко.

Бъдещите членове на култа се раждали в болници, притежавани от "Семейството", от съпруги, част от "Семейството", а сертификатите за раждане на всички от тях били преправени, за да носят името Хамилтън- Бърн. Целта била Ани да предаде знанието на всички тези малки деца, които по-късно да обучат оцелелите от Армагедона.  

Но уроците за справяне с Края на света включвали драстични мерки. Всички 28 деца, които Ани и Бил успели да осиновят, получили своето бойно кръщение на 14-годишна възраст. Тогава за пръв път им било дадено LSD. А след това всяко едно от тях редовно получавало огромни дози от наркотика. Те били лишени от щастие, любов и грижа, но най-вече – от правилно и нормално семейство. 

Често били оставяни гладни. Били пребивани, а мозъците им – промивани. Носели почти еднакви дрехи, косите им били боядисвани, за да приличат на истинско семейство. Всички деца вярвали напълно, че Ани е тяхната биологична майка. А истинските майки, малчуганите наричали "лелички". Те изпълнявали всяка заповед на госпожа Хамилтън-Бърн, дори когато ги карала да наказват децата с бой, докато слушала писъците им по телефона.

Почти всички наследници на Хамилтън-Бърн отраснали белязани от травма, която допринесла за появата на депресия и тревожност през тийнейджърските им години. Ала нито едно от тях не помислило да избяга. Нито едно, освен Сара – любимото дете на Ани.

Тя се опълчила срещу култа и на 17 години била отлъчена от него. Грешка, която жената, провъзгласила се за Исус не трябвало да допуска. До този момент нямало никакви доказателства срещу сектата, ала Сара веднага се свързала с частен детектив, който поел случая й. Той разкрил пред нея кои са истинските й биологични родители и как те са станали част от "Семейството".

Благодарение на Сара, полицията организирала акция и успяла да изведе всички деца от нездравословния начин на живот сред "Семейството". Бил и Ани Хамилтън-Бърн обаче успели да избягат в САЩ, където отворили нов клон на култа си и продължили да вербуват нови хора. Някои от тях са част от групата и до днес.

През 1993 година, Ани е арестувана. Обвиненията срещу нея обаче не са тежки и тя успява да излезе на свобода. На преклонната възраст от 98 години, жената все още живее в старчески дом в Мелбърн, Австралия, а вредата, нанесена на десетки деца, никога няма да изчезне, дори и след нейната смърт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

venix

преди 5 години

LSD е полезно в малки дози. С него се лекуват депресии, посттравматични стресове, шизофрении и т.н... На запад стана модерно т. нат. микродозинг - взимат се много малки количества, които възбуждат определени дялове в мозъка и спомага концентрацията. Разбира се, не трябва да се прекалява.

15

Един

преди 5 години

Класическа феминистка, батенце.

14

Lan

преди 5 години

10, ами статистиката на тежките (и всякакви) престъпления, воденето на войни и честотата на психичното заболяване психопатия говорят недвусмислено, че си предозирал :). Ще ти се, ама е точно обратното...

fallback