Снимка: istock
fallback

Емоционалното насилие е сред най-трудните за разпознаване и преодоляване форми на насилие, тъй като неговите белези не са така видими, както насиненото око например. За разлика от физическото и сексуално насилие емоционалният натиск не оставя външни следи, които да го издават. Но ефектът от подобно насилие, за съжаление, може да бъде много дълъг във времето. Възможно е да има разрушително действие върху психиката, самочувствието и да повлияе негативно върху начина на живот и неговото качество.

Последиците от емоционалното насилие могат да продължат до края на живота на един човек, влияейки на отношенията му с околните, професионалния живот и най-вече емоционалното и психическо здраве.

Последствията могат да бъдат най-често:

Самооценка

Според майското издание от 2005 година на „Журнал за емоционално насилие“, един от най-честите и срещани психологически ефекти от подобно насилие е формирането на прекалено ниски самочувствие и самооценка. Това се дължи на обстоятелството, че насилниците често се фокусират в области, в които тяхната жертва вече има проблеми със самочувствието и ѝ липсва увереност, като например външен вид, тегло, интелигентност, кариера. Това подкопава увереността на потиснатия човек и още повече задълбочава проблемите му с ниската самооценка.

Доверие

Според същото изследване, споменато в горния абзац, друг сериозен психологически ефект вследствие на емоционално насилие е неспособността да се довериш на хора, близки до теб. Когато връзката навлезе в период на емоционален тормоз, потисканият човек в двойката започва съвсем естествено да губи доверие в насилника си. Но тази липса на доверие се пренася и върху отношенията му с другите хора в неговото обкръжение, дори и с много близки такива.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

Механизма, който описвам, е добре известен на психолозите и на повечето общопрактикуващи лекари и е доста чудно защо не са се опълчили срещу феминизма до сега. Елементарния човешки морал би трябвало да кара хората, положили Хипократовата Клетва да се борят с такива изключително вредни и опасни обществени явления, каквото е феминизма. В интерес на истината познавам няколко лекари, които го правят. Интересното е, че предимно лекари - жени се осмеляват да се борят с феминизма в тази му форма.

12

Анонимен

преди 5 години

*** теорията възниква и е използвана от феминистките именно с цел да се постигне ментален тормоз върху нестабилните и неустановени умове. Жертвите започват да си мислят, че е модно да си *** - пластичен. В последствие обаче, природните нужди им казват, че не са пластични, докато социо - мисловните им казват че са. Така изпадат във вътрешен конфликт. По този начин, вменявайки противоестествена идея, феминистките поставят жертвата си във вътрешен конфликт, което води до тежки депресии...

11

Анонимен

преди 5 години

Емоционалното или менталното насилие е единствения инструмент на жените и поради това е на 99% техен инструмент. През последните 20 години феминистките проведоха много сериозна образователна програма за жените и момичетата и в резултат на това имаме бум на самоубийствата всред млади момчета и мъже. Отгоре на това жените отнеха със закони възможността на мъжа да се защити и му вмениха вина по подразбиране. Тези закони трябва да се отменят. По - скоро да се заменят с атифеминистични такива.

fallback