Снимка:Umgasmagazine
fallback

Общ преглед

"То наистина не си заслужава — каза Пипи. — Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. - Пък и не умеят да си играят — отбеляза Аника. — Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш! - Кой е казал, че трябва, възрази Пипи. — Ако не се лъжа, тук някъде има едни хапчета… Едни много хубави хапчета за хора, които не искат да пораснат“ – "Пипи Дългото Чорапче", Астрид Линдгрен.

Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото Чорапче или просто Пипи Дългото Чорапче – безстрашното, лудо и способно да те разсмее до сълзи момиченце от любимата на мнозина книжка. На сън да ме бутне човек, ще издекламирам веднага пълното име на емблематичната героиня на Астрид Линдгрен, която имаше абсолютно всичко, за което може да мечтае едно 8-годишно дете.

И колкото и да мечтаех да съм като нея, едно 8-годишно момиченце в Швеция сбъдва именно това желание на хиляди деца по цял свят.

Ингер Нилсон е момиченцето, което е избрано да се превъплъти в любимката на мнозина и да изиграе Пипи Дългото Чорапче на малкия екран, а по-късно и на големия – в последвалите три филма за рижавата луничава и независима хала.

Ингер е избрана да участва в това, което по-късно ще се превърне в най-популярната и обичана адаптация на детската книга. През 1969 г. стартира шведският сериал "Пипи Дългото Чорапче" - 13 епизода, написани от самата Астрид Линдгрен и режисирани от Оле Хелбом.

Днес децата актьори имат агенти, преминават през поредица от кастигни и изобщо сбъдването на голямата мечта да станеш известен актьор и да имаш почитатели изглежда доста трудно постижима. През 60-те години, обаче, нещата са се случвали по доста прост начин.

Хората, отговарящи за продукцията на сериала, започнали да търсят актьорите, които да изиграят Пипи, Томи и Аника, и то директно от екрана на телевизора. Бащата на 8-годишната Ингер видял рекламата и предложил на дъщеря си да изпратят нейна снимка. Момиченцето се съгласило веднага, въпреки че няма никакъв актьорски опит.

След като изпратила снимката, Ингер била повикана на кастинг, а след това станала звезда.

Сериалът се превръща в сензация във всеки дом в страната, дублиран е на английски език и се разпространява и в САЩ. По-късно (през 1970 г.) Нилсон и останалата част от екипа участват и в три филма.
Много режисьори и сценаристи си мислят, че актрисата завинаги ще си остане позната като Пипи. Затова Ингер среща известни трудности на по-късен етап в кариерното си развитие, но все пак успява да избяга от образа на рижавото луничаво и щуро момиче.

През 2000 г. участва във филма на швейцарския режисьор Ксавие Колер "Грипсхолм", базиран на романа на Курт Тухолски. От 2007 г. до 2017 г. се появява като патолог в германския телевизионен сериал "Комисарят и морето", както и спорадични появи в други телевизионни продукции, сред които американските сериали "От местопрестъплението: Маями" и "Военни престъпления: Лос Анджелис".

За ролята си като Пипи Дългото Чорапче Нилсон печели престигжна награда през 1975 г.

Днес актрисата е на 59 години, а сякаш духът на Пипи, която просто не иска да порасне, се е вселил в нея и пакостливия поглед и детската усмивка не са слезли от лицето на жената. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

До АнонименИ аз като дете обожавах книгите на Астрид Линдгрен,всичките!Пипи дългото чорапче я четох два-три пъти,филма също гледах.

7

Анонимен

преди 5 години

омръзна ми от *** хлапета с просташки коментари. Да отидат да си четат тъпия Хари Потър, от който не мога да прочета и една страница. А Пипи продължавам да чета и обожавам макар че вече отдавна не съм в детска възраст. Астрид Линдгрен за мен е най - великата детска писателка и никаква Дж. К.Роулинг не може да я затъмни. Но времената изпростяват, изпростяват и човешките вкусове. Няма проблем, всеки да чете каквото иска, но ръцете долу от Пипи Дългото Чорапче.

6

КукуРуку

преди 5 години

Пипи баща и e крал ва на някакво афиканско племе хубава книга жендъриге ще я харесат Крал Ментол Ефраимоф Хасанов Акбар.

fallback