Снимка: pexels.com
fallback

При проучване на брачния живот на много двойки, семейният терапевт Джон Готман е откроил четири основни характеристики, които чертаят бъдещ развод. Той ги нарича "четирите конника на апокалипсиса".

За какви несъответствия говорим? За критиките, неуважението, агресивната самоотбрана, нежеланието да влязат в конфликт. Подобни проблеми се срещат в абсолютно всяка връзка, но ако в една семейна двойка е повече от един, терапевтът може да има сериозни съмнения за трайността на брака.

Ето ги и четирите признаци за развод.

1. Критика към партньора, а не към поведението му

Критиката, която предполага, че нещо не е наред с партньора. Често използвате обобщения, като например "Ти винаги ...", "Ти никога ...", "Вие сте от онези хора ...", "Защо си (това) ...". Обикновено този, към който е критиката, започва да се защитава и в резултат партньорите вече не се чуват един друг. И по-нататъшната комуникация става невъзможна.

Какво трябва да направите? Ако използвате критика, насочете я към специфичното поведение на партньора, а не към неговата личност като цяло. Например: "Х се случи, почувствах Y, имам нужда от Z".

2. Изразяване на презрение към съпруга

За какво говорим? За всички невербални сигнали, които ясно показват, че един от партньорите вярва, че другият е на по-ниско ниво от самия него. Това може да бъдат подигравки, обидни прякори, сарказъм, презрителна усмивка... Това е всичко, което бие по самооценката на партньора. Целта на тези действия е да се нанесат обиди или да се забавлявате със съпруга/та. Това е най-сериозният проблем от всички четири.

Какво трябва да направите? Съпрузите трябва да работят върху себе си, за да изключат такива атаки и да създадат атмосфера на взаимно уважение и доброта.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Тъпанар

преди 5 години

"...наблюдаваме други двойки и се опитваме да познаем кои са българи. Познава се по следното: Жената върти очи и прави фасони, мъжа повишава глас и говори на ***"Мдааа! Явно в крайна сметка ги познавате по езика на който комуникират! Колко находчиво! Изумен съм!

23

пълно разложение

преди 5 години

Българската жена преживя сериозни морални конвулсии.Първо еманципацията при социализма. Апартамента го даваше партийния секретар "ако има нужда". При развод мъжа оставаше на улицата защото цял живот беше работил за "общото благо".След това имаше малко объркване, но при Жан Виденов стана ясно че мъжа не може да изкара пари и за хляб и жените си грабнаха бохчичката и тръгнаха по света.Сега е следващия етап. Тези които са се уредили като *** и виждаме безардонното и поведение и онези които

22

Анонимен

преди 5 години

Вижте сега, жената винаги е права! Така че всякакви подобни статии са крайно неуместни, защото не отчитат пола (gender). Даже Съвета на Европа го забеляза това и се опитва да наложи изключително силен политически натиск да се узакони безрезервната правота на жената във всичко.

fallback