Снимка: Pixabay

Окритието - на какво се дължи преяждането, е на учени от Йейлския университет. Сканирайки работата на мозъка в реално време, те определиха защо много хора страдат от затлъстяване и продължават да ядат, дори когато вече не изпитват глад.

Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда мозъка от обичайното му състояние и го принуждава да "поощрява" тялото да яде повече, отколкото ако храната се състои само от мазнини или само от въглехидрати, съобщи сайтът Нюз.ру, цитиран от БТА.

За да стигнат учените до резултати, направили експеримент с 206 доброволци, които е трябвало да изберат любимите си хранителни продукти от 39 възможни. Всички участници са били изследвани с ядрено-магнитен резонанс.

Резултатите са показали, че продуктите с мазнини и с въглехидрати оказват по-силно въздействие върху мозъка даже, ако даденият човек харесва подобно "смесено" ястие по-малко от други.

"Предпочитанията нямат никакво значение. Просто пред едни ястия е по-трудно да се устои, отколкото пред други", каза Дана Смол от Йейлския университет.

По думите на учените въздействието, което мозъкът оказва на тялото при употреба на храни, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, не трябва да се нарича удоволствие. Това е по-скоро подсъзнателен сигнал. Мозъчните зони, които отговарят за лакомията, пък са стриатумът и таламусът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase