Снимка: Pixabay
fallback

Историческо откритие, което може да промени драстично начина, по който възприемаме необятната вселена. Сложни органични молекули са открити на шестата луна на Сатурн – Енцелад, съобщават от списание "Нейчър", цитирано от БТА.

Под ледената повърхност на космическия спътник в продължение на милиарди години съществува соленоводен океан в течно състояние – достатъчно време за възникване на живот. Това може да означава наличие на извънземни на Сатурновата луна. На спътника има активна хидротермална дейност.

Международни екипи от учени съобщават за наличието на сложни органични молекули – откритие, което прави още по-големи шансовете за съществуването на живот на Енцелад.

В публикация в сп. "Нейчър" изследователите описват откриването на сложни и богати на въглерод макромолекули - градивните елементи на живота, в гейзерите, изхвърляни през пукнати в ледената повърхност на сатурновата луна.

"Сатурновият спътник се превръща в единственото космическо тяло (след Земята), което едновременно отговаря на всички базови изисквания за живот – такъв, какъвто го познаваме", споделя Кристофър Глийн от изследователския екип.

Откритието изумява учените. Въпреки че наличието на сложни органични молекули не създава непременно обитаема среда, това е едно от нужните за възникване на живот условия, казват изследователите от университета в Хайделберг, които стигат до историческата следа.

Откритието на Енцелад е резултат от дългогодишно наблюдение на спътника от сондата "Касини", който лети в близост от Сатурновите луни и събира информация за космическите обекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Juls

преди 5 години

Добре де що от 10 години насам ни предлагат едно и също нещо като новина - открихме извънземен живот....абе всъщност не точно живот ами просто органични молекули, ама нали знаете градивни елементи на живота...бля...бля...Хубаво, рабрахме ! Голяма сензация, огромен научен пробив, ама ми ни стана досадно.Бъдете така добри като откриете нещо наистина ново, поне няква едноклетъчна гадинка тогава да ни го представите като сензация, а не години наред един и същ претоплен буламач.

98

оня

преди 5 години

Вселената кипи от живот....

97

Анонимен 777

преди 5 години

Извънземни има, и се наричат ангели ,но може да ги видите само ако те пожелаят това.

fallback