Снимка: архив, Булфото
fallback

Науката и религията не винаги вървят ръка за ръка, но британски генетик и и богослов работят заедно, за да търсят ДНК на Исус, която да им даде възможност да открият негови потомци, съобщи в. "Дейли мейл".

Те използват най-нова технология, за да анализират светини от цял свят, сред които Торинската плащеница, Судариумът (кърпа) от Овиедо, и неотдавна открити кости на братовчеда на Исус - Йоан Кръстител в България.

Надеждата им е да извлекат ДНК, която може да е на Исус или негов роднина и да търсят връзки с наши съвременници.

Документален филм за изследването излъчи телевизия History на Великден. Той проследява пътуването на генетика от Оксфордския университет Джордж Бъсби и на богослова пастор Джо Базил до Испания, Италия, Израел и черноморското крайбрежие в търсене на ДНК на Исус.

Сред изследваните артефакти са "костите на Йоан Кръстител", открити в България през 2010 г. Те са на 2000 години и имат сходство с характеристиките на хората от Близкия изток. Те може да са от "огромно значение", защото като братовчеди Йоан Кръстител и Исус може да имат сходна ДНК.

Извличането на неизвестна ДНК не означава, че тя може да бъде проследена до конкретен човек. За целта специалистите трябва да имат мостра, с която да я сравняват. Съществува и риск от замърсяване на пробите. В случая с мощите например анализираната ДНК съответства на тази на човека, извлякъл пробата.

Има учени, които оспорват автентичността на тези светини, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

men

преди 7 години

а ти си скот смеска между етиопска византийка с албански примес и туршиляг козоепец, за това коефициентчето ти на интелегентост бие дори това на синчетата на меркел и гордото едно цифрено чисълце 3, със тенденции да отиде към 2 заради ракътъ и узото. скот, последовател на тиквочага подрисоф.

48

Анонимен

преди 7 години

Българите са шефовете на цивилизацията и света!

47

Анонимен

преди 7 години

Исус е бил *** на дърводелска съпруга, която забременяла от любовника си и за да не бъде убита с камъни на площада каквито са били тогавашните обичаи скалъпила историята за обладаване то и от божият дух явил и се като облак над магарешки трън в пустинята. После след няколко века църквата е натаманила това онова и ей ви нова религия.

fallback