Снимка: Reuters, архив

Повече от 15 млрд. евро остарели банкноти и монети в еврозоната все още не са обменени за евро, пише Bloomberg. Малко под половината от "скритите съкровища" на региона са заделени в обичащата пари в брой Германия.

Около една трета от общата сума запазени стари валути в региона вече са безполезни. Така спестовниците са загубили около 5 млрд. евро, необменяйки парите си. Общо 12 национални централни банки са се отказали от своите задължения за обратно изкупуване, а крайният срок за обмяна на банкноти вече е изтекъл във Франция, Италия, Финландия и Гърция.

За щастие на германците те няма нужда да бързат - Бундесбанк заяви, че за "неограничено време" ще обменя "неограничени количества" германски марки, пише "Монитор".

В същото време Централната банка на Португалия спря да обменя монети още в края на същата година, в която еврото беше прието, което е превърнало в безполезни около 48% от неизползваните португалски ескудо.

Крайните срокове за обмяна на старите валути стана причина за раздразнение у някои жители на еврозоната, които пропуснаха шанса да обменят своите средства. Централната банка на Италия трябваше да обмени лири на стойност 2,5 млн. евро през миналата година, след като граждани се оплакаха пред Конституционния съд на страната, че Централната банка неочаквано е съкратила с три месеца срока за обменяне през 2011 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase